perjantai 9. heinäkuuta 2021

Aitoa pitsaa takapihalla





Aidon pitseriatasoisen pitsan tekeminen kotioloissa on nykyään helppoa, markkinoille on tullut useita pieniä ja edullisia kaasutoimisia pitsauuneja. Oman kotipizzerian voi nopeasti pystyttää eräkämpällä tai takapihan grillikatokseen.


Aidon pitsan tekemiseen liittyy muutama niksi. Se ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, paremminkin vain parin perusasian opettelua. Tärkeimmät onnistumisen edellytykset ovat välineissä. Ensimmäiseksi tarvitaan riittävän kuuma, kiviarinalla varustettu pitsauuni. Normaalia kotiuunia ei vaan saa riittävän kuumaksi, edes paistokivellä varustettuna. Ihannelämpötila on noin 330 astetta, eli selvästi enemmän kuin sähköuuni kuumimmillaankin.


Aito leivinuuni on tietysti yksi hyvä vaihtoehto, mutta varsinkin lämpimillä ilmoilla kesällä varsin epäkäytännöllinen. Toki perusgrillillä sekä erikseen myytävillä pitsakivilläkin homma onnistuu, mutta vaatii hieman enemmän säätöä ja sähläystä. Seuraava kompastuskivi matkalla täydelliseen pitsaan ovat raaka-aineet, erityisesti taikina ja pitsapohjan kastike.




Onneksi nykyään myydään lähikaupoissa samoja valmiita pizzataikinoita ja tomaattikastikkeita kuin mitä monissa ravintoloissakin käytetään. 





Hinta/laatusuhteeltaan (239,95 €) erinomainen BigHorn -pizzauuni on helppo ja nopea laittaa esille, sekä kohtuullisen kätevä ottaa myös vaikka reissuun tai mökille mukaan. Uunin lämmittämiseen menee aikaa reilu vartti, ja valmista pitsaa pukkaa muutaman minuutin välein. Aikaa vievin osuus tuleekin pitsojen esivalmistelusta.




Hyvän pitsapohjan salaisuus on taikinan nostattamisessa yön tai kahden yli jääkaapissa. Taikina onnistuu myös tavallisista vehnäjauhoista, mutta durumvehnän venyvä sitkoainepitoisuus on alhainen ja näin pohjan leipominen lätyiksi onnistuu helpommin.


Sekoita ½ pakettia hiivaa ja 4 dl kädenlämpöistä vettä. Lisää nesteeseen loraus oliiviöljyä ja n. 8 dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa 12 minuuttia, mielellään yleiskoneella tai huolellisesti käsin. Lisää taikinaan 1 tl suolaa ja vaivaa vielä 5 minuuttia, että suola on varmasti sekoittunut taikinaan tasaisesti.





Nosta valmis taikina kulhossa peiteltynä jääkaappiin, ja anna sen kohota rauhassa vähintään yön yli. Leivo sitten taikinasta pötkö, jonka jaat 4-6 osaan. Pyöritä osista taikinapallot. Voit laittaa pakastimeen ylimääräiset pitsapullat myöhempää käyttöä varten, jos et leivo kaikkia kerralla.


Leivonnassa käytettyjen jauhojen olisi hyvä olla hieman karkeampia. Itse käytän usein ruisjauhoja helpottamaan lättyjen pyöritystä, samalla niistä saa myös terveellistä makua ja rakennetta pohjiin. Lättyjä kaulitaan tai pyöritellään käsin, kunnes ne ovat keskeltä lähes paperinohuita. Reuna kannattaa jättää hieman paksummaksi. Kotioloissa valmiit lätyt on hyvä laittaa leivinpaperin päälle käsiteltävyyden helpottamiseksi.





Mehukkaan pitsan tärkeä elementti on kastike. Se syntyy paseeratusta tomaattisäilykkeestä 500 g ja tomaattipyreestä n. ½ dl. Sekoita joukkoon vielä murskattua valkosipulia pari kynttä, 1 tl sokeria, ½ tl suolaa, reilu ripaus mustapippuria, hienonnettuja yrttejä (basilika, oregano...) ja vielä pieni loraus punaviinietikkaa. Ylimääräisen kastikkeenkin voi pakastaa tai käyttää pastakastikkeiden pohjana.





Levitä kastike tasaisesti pitsapohjan päälle. Seuraavaksi pohjalle tulee juustoraaste. Usein käytän mozzarellaa ja sekaan vielä hieman parmesaania. Edamkin käy, mutta varo kauppojen halpoja pitsajuustoraasteita, joissa oikeaa juustoa on usein vain puolet ja loput jotain kasvisrasvahyytymiä. Tosin monet ”oikeat” pitseriatkin käyttävät näitä mukajuustoja kustannussäästönä.





Etualalla oma suosikkini, jossa on peuranpalvia, sipulia ja jalapeñoja. Taustalla pari americanaa.





Juustoraasteen päälle tulevat sitten varsinaiset täytteet maun mukaan. Varo laittamasta juustoa ja täytteitä liikaa, se on yleisin virhe kotona leivotuissa pitsoissa aitoon verrattuna.





Seuraavaksi pitsat laitetaankin uuniin. Käyttämäni BigHorn -pizzauuni vaatii noin 15 minuutin esilämmittämisen. Tässä uunissa on kaksi erikseen säädettävää poltinta. Toinen on kiviarinan alla ja toinen uunitilassa vasemmalla. Molemmissa polttimoissa on kaasugrilleistä tuttu sähkösytytys. Alapuolella oleva poltin on sikäli hankala, ettei kiviarinan läpi näe syttymistä tai liekin kokoa. Tarkkakorvainen kuulee äänestä liekit ja pystyy niitä säätämään sen mukaan. Toki myös uunin lämpömittari kertoo nopeasti liekkien syttymisen.


Käytännössä molemmat polttimot väännetään täysille esilämmityksen ajaksi. Noin viidessätoista minuutissa uuni saavuttaa 350-400 asteen lämpötilan ja on valmis käyttöön. Juuri ennen paistoa kannattaa uunin poltin kääntää minimille. Luukun aukoilu ja ensimmäisen pitsan paistaminen jäähdyttävät uunin nopeasti optimaaliseen n. 330 asteen lämpöön.





Kuumalla arinalla pitsa valmistuu 2-4 minuutissa, joten kannattaa olla tarkkana ja tarvittaessa kääntää pitsaa pyöräyttämällä puoli kierrosta paiston aikana, koska useimmiten uuni on kuumempi sivusta ja takaa kuin luukun kohdalta edestä. Jos uuni jäähtyy lähemmäs 300 astetta pitsoja sarjassa paistettaessa, voi uunin yläpolttimella lisätä lämpöä. Alapoltin on hyvä pitää täysillä koko käytön ajan.


BigHorn -pizzauuni toimii juuri samalla tavalla kuin pitserioiden isot pitsauunit. Tähän uuniin mahtuu tosin kerrallaan vain yksi pitsa. Pitsauuni soveltuu hyvin myös karjalanpiirakoiden, gratinoitujen ruokien (kasvikset, etanat…) ja pita-leipien valmistukseen.





Valmiin pitsan päälle vielä hieman rucolaa ja loraus hyvää oliiviöljyä.





Valehtelisin jos väittäisin pitsojen olleen ravintolatasoisia. Ne ovat kotona tehtyinä vieläkin parempia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti