tiistai 18. toukokuuta 2021

Meille tulee koiranpentu



Pennun tuleminen kotiin on jännittävä tapahtuma. Moni asia muuttuu uuden perheenjäsenen myötä. Pentu ei tarvitse valtavasti tavaroita, mutta tietty perusvarustus tarvitaan:

• Panta ja hihna
• Oma peti, jossa rauhoittua
• Ruoka- ja vesikuppi sekä penturuokaa
• Puruleluja, joihin purkaa energiaa luvallisesti
• Kynsileikkuri
• Harja (hieman rodusta riippuen)
• Pissa-alustoja, kakkapusseja
• Ensiapuun tarvittavia välineitä (katso)



Laadukasta penturuokaa ja lohtu/koulutusnameja tarvitaan ensimmäisestä päivästä alkaen




Koirille on tarjolla todella paljon tarpeetontakin rihkamaa, eniten pentu kuitenkin tarvitsee seuraa ja puuhaa, joten vältä tavaravuoren hankkimista etukäteen. 



Kirpparilta löytyneestä puuarkusta askarreltu pehmoinen pesäluola







Vanhoista silkkisolmioista palmikoitu purulelu


Silkkisolmioista kudottu viilennysmatto



Käytä pennun odotteluaika vaikka tarvikkeiden itseaskarteluun. Kaikkea koiratarviketta saat ostettua lisää myöhemminkin.


Koti kuntoon pennulle


Kodin varustamiseen pentuturvalliseksi pätee pitkälti samat asiat kuin mihin pikkulasten kanssa täytyy varustautua. Koiranpentu koheltaa pitkin taloa. Tärkeintä on varmistaa, ettei pentu pääse hyppäämään tai putoamaan korkealta. Tuuletusluukkujen, ikkunoiden ja portaiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Vaaranpaikkoihin pääsyä voi rajata esimerkiksi koiraporteilla. Keittiön alakaappeihin kannattaa laittaa lapsilukot ja kaikki vaaralliset kemikaalit, kuten pesuaineet, nostaa ylähyllyille turvaan.




Vaarallisiin portaisiin liuku- ja putoamisesteet


Kannattaa tarkastaa myös viherkasvit, osa niistä on myrkyllisiä, kuten joulutähti, atsalea, fiikus ja vehkat. Avotakan eteen tarvitaan suoja, kynttilät ja tuikut kannattaa siirtää varastoon. Roikkuvat laturinjohdot täytyy laittaa piiloon ja jakojohdot kaapelikouruun tai johtoputkeen. Luonnollisesti koiran lempipuuhaa on ruuan etsiminen, joten pidä ruokakaapit ja roskikset kiinni ja korjaa ruuat pois pöydiltä.



Sopiva nimi pennulle


Jos hankit rotukoiran, niin sillä on virallinen nimi jo kasvattajan toimesta annettuna. Haluat kuitenkin varmasti antaa omien mieltymystesi mukaisen nimen. Nimeä kannattaakin alkaa miettiä viimeistään sitten kun pentu on valittu.

 
Kettuterrierin pentu 4 viikkoa, vielä on luovutusikään 3 viikkoa



Kirjoita ideat ylös ja puntaroi niiden sopivuutta omaan suuhusi. Mieti itseäsi huutelemassa tuota nimeä lenkkipolulla tai metsässä. Yhdistyykö mielikuvasi pennusta tähän nimeen. Vai olisiko nimi kuin enne, joka kertoisi koirasi tulevista tehtävistä ja seikkailuista?

Nimen pitäisi olla helposti erottuva muusta puhetulvasta. Sen pitäisi olla myös helposti lausuttavissa. Luettele keksimiäsi nimiä nopeasti perän jälkeen, lausuttavuudessa on tosiaan eroja. Hyvä nimi on lyhyt ja terävä. Usein kaksitavuinen nimi kuulostaa parhaalta. Esimerkiksi englanninkielinen suosittu koiran nimi ”Rex” voi käytännössä vääntyä muotoon ”Reksi” vain äännettävyytensä takia. Tai kuuluisa ”Lassie” todennäköisesti vaihtuisi ”Lassi”-nimeen.





Toki voit kutsua koiraasi useilla lempinimillä ja hellittelysanoilla. Kannattaa kuitenkin välttää pennun nimen sanomista torumisen yhteydessä. Ylipäätään torumista kannattaa pennun kanssa välttää ja kääntää asiat mieluummin positiiviseen. Parempi siis kertoa koiralle mitä haluaisi sen tekevän, kuin pelkästään kieltää jotain asiaa. Kieltäminen itsessään kun ei juurikaan opeta pennulle mitään, se vain keskeyttää toiminnan hetkellisesti. Kielto ei useinkaan poista perimmäistä halua jatkaa tekosia myöhemmin sopivalla hetkellä, kun kieltäjä ei ole näköpiirissä.

On myös hyvä välttää käyttämästä pennun nimeä liikaa. Paljon toisteltu ja jatkuvasti koiran perässä kulkien höpöttely: ”Mami tykkää Rekusta… onko Rekun nälkä…mennäänkö Rekku pissalle… Rekku katso täällä… mihin Rekku on menossa…” voi turruttaa koko nimen merkityksen. Koira ei kohta tiedä mihin pitää reagoida ja miten. Parasta olisi, jos nimellä olisi pennun mielessä valpastava positiivinen kaiku… kuulin nimeni, kohta varmasti tapahtuu jotain mukavaa.







Lähteet:

Pentuneuvola, Pertti Vilander ja Salli Suorsa
Pennun kasvatus, Pennusta kunnon koiraksi, Tuire Kaimio




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti