keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Tämä vahinko voi käydä myös sinulle








Lue ja jaa tämä kirjoitus!





Blogin lukija lähestyi tärkeällä turvallisuusasialla:


”1.8. 2020 minua ammuttiin haulikolla varislintujahdissa täysosuma ylävartaloon ja yksi hauli läpäisi silmälasit ja vaurioitti oikean silmäni pysyvästi. Nyt 2kk tapahtuneesta pystyn jo kirjoittamaan älylaitteilla vasemmalla silmällä lukien. Ampumiseen en itse voinut vaikuttaa millään tavalla ja uhri olisi voinut olla kuka tahansa maastossa oleva henkilö. Vetoankin tässä jokaiseen metsästäjään: aseella tähdätessä varmistuvan täysin mitä kohdetta ampuu ja jos jokin on epäselvää tai tunnistus ei ole täydellinen niin ei missään nimessä laukaise asetta."


Viranomaistutkinta asiassa on yhä kesken, joten tarkkoja yksityiskohtia tai objektiivista tapahtumakuvausta ei voida nyt julkaista. Niinpä tässä jutussa ei haluta syyttä tai tuomita ketään, ennen kuin kaikki faktat ovat poliisin ja oikeuslaitoksen toimesta käyty läpi. Kuitenkin uhrin kokemus asiassa on selvä:

”Ampumista en omalla toiminnalla olisi muuten voinut estää kuin jäämällä sinä aamuna kotiin nukkumaan ja yhtälailla kuka tahansa olisi voinut joutua tuossa tilanteessa ammutuksi. Ampuja kuvitteli ja luuli asioita eikä ymmärtänyt varoitusmerkkejä olematta ampumatta.”


Pysyvästi vaurioitunut silmä on kiistaton tosiasia:

”Hoidot ovat kesken ja uusia leikkauksia tulossa vielä. Olen intohimoinen ja aktiivinen metsästäjä ja nämä kuluneet 2kk parasta jahtikautta olen viettänyt pää alaspäin 24/7 asentohoidon vuoksi. Asentohoidossa siis silmässä kaasua joka tukee verkkokalvoa.”




Ensisijainen vastuu on aina ampujalla





Metsästäjälehti (Arto Määttä) julkaisi tässä kuussa suurriistan metsästäjä Jeff Cooperin tunnetuksi tekemän neljän kohdan helpot turvallisuussäännöt:


1. Kaikki aseet ovat aina ladattuja

“En tiennyt, että se oli ladattu!” on lause, jota kenenkään ei pitäisi koskaan joutua kuulemaan. Älä siis koskaan oleta aseen olevan lataamaton. Tarkasta aseen tila jokaisen käsittelykerran aluksi ja noudata sen jälkeenkin muita sääntöjä.


2. Älä ikinä osoita aseen piipulla mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua

Aseella saa osoittaa vain kohteeseen, jonka ampumiseen on olemassa henkinen valmius, vaikka sitä ei olisikaan tarkoitus ampua. Tilannetta ei muuta edes se, että ase olisi lataamaton (katso sääntö 1). Turvallisia suuntia ovat ”kohti maata” tai ”kohti taivasta”.


3. Pidä sormi pois liipaisimelta

”Se vain laukesi vahingossa!” Ei, aseet eivät laukea itsekseen, vaan joku laukaisee ne. Pidä sormi suorana liipaisinkaaren ulkopuolella aina siihen saakka, kunnes näet kohteen tähtäimessä. Tämän kohdan rikkomukset kattavat valtaosan aseella tapahtuvista vahingoista.


4. Ole varma kohteesta

Älä ammu kohdetta, jota et ole tunnistanut. Varjoa, ääntä tai siluettia ei tule ampua, jos kohdetta ei voi nähdä kunnolla. Varmista myös tausta, jotta kohteen kokonaan läpäisevä luoti tai kohteeseen osumattomat haulit eivät aiheuta vaaraa.


Lähde: https://metsastajalehti.fi/metsastys/naista-ei-neuvotella/


Jos kaikki pystyisivät aina noudattamaan näitä neljää helppoa sääntöä, vältettäisiin lähes kaikki aseonnettomuudet. Jos näet metsästystilanteessa näitä sääntöjä rikottavan, on velvollisuutesi huomauttaa asiasta. Kenenkään ei ole syytä loukkaantua oikaisusta. Turvallisuus on aina ensisijaista. Kenenkään ei myöskään kannata tai tarvitse metsästää riskillä!





Mitä kaikki voivat tehdä





Yllä kerrotun metsästysonnettomuuden uhrilla on selkeä näkemys asiassa:


”Itse en enää ilman oranssia vaatetusta jahdissa uskalla käydä”


Oranssi vaatetus on varmasti yksi helpoimpia asioita, joita voimme tehdä turvallisuuden eteen. Tämä pätee kaikissa jahdeissa, ei ainoastaan hirvieläinten jahdeissa.


Toinen tärkeä asia on kommunikaatio. Kaikissa seuruejahdeissa tarvitaan metsästyksenjohtaja. Laissa metsästyksenjohtajalle annetaan mm. tällaiset tehtävät:

1) suunnitella käytännön metsästystapahtumat
2) antaa metsästykseen osallistuville tarvittavat määräykset metsästyksestä ja siinä noudatettavista turvallisuustoimenpiteistä
3) huolehtia, että pyyntiluvan ehtoja ja metsästystä koskevia säännöksiä noudatetaan


Jos jahdilla ei ole nimettyä johtajaa, korostuu kaikkien yksittäisten metsästäjien kommunikointi- ja selvitysvastuu, jotta tiedetään ketä kaikkia metsästäjiä tai muita henkilöitä alueella liikkuu.



Suojavarusteet


Kuulon suojaus on nykyään metsästys- ja ammuntapiireissä erittäin yleistä. Metsästyksessä käytetään paljon äänenvaimentajia ja vähintäänkin ampumaradalla kuulosuojaimet ovat lähes itsestäänselvyys.





Myös ampujanlasit on erittäin suositeltava ja halpa turvaväline, silloin kuin niiden käyttö on muutoin mahdollista. Näihin laseihin on ammuttu 2,5 mm ratapatruunalla reilun kymmenen metrin päästä. Yksikään ei mennyt läpi.


Huolehdi, että jahtikaverisikin varmasti muistavat nämä turvallisuusohjeet.


Jos et ole tarkkana, vahinko voi käydä myös sinulle tai kaverillesi. 

Ole hyvä ja jaa tämä kirjoitus!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti