Hankin kesällä Zamberlan 1004 Hunter GTX WL RR -varsikengät. Ne ovat palvelleet aivan erinomaisen hyvin koko viime jahtikauden. Zamberlandin kengissä tuntuu ja näkyy käsityön laatu. Yksityiskohdat ovat huolellisesti tehtyjä ja materiaalit käytännössä parhaita mahdollisia. Näistä kengistä ei pitäisi kirjoittaa testiä vielä näin yhden kauden käytön jälkeen. Ne ovat edelleen täysin moitteettomassa kunnossa. Tällaisen kengän käyttöikä on hyvin huollettuna vuosikausia. Ensimmäiset pari-kolmesataa kilometriä ovat lähinnä vasta sisäänkävelyä, ja kenkä pääsee muotoutumaan parhaiten omaan jalkaan sopivaksi. Nahkainen metsästyskenkä tuppaakin yleensä vain paranemaan käytössä.
1004 Hunter GTX -kengät eivät ole mitenkään erityisen keveät. Omat 45 numeron varsikenkäni painavat hieman alle kilon kappale, eli eivät ne ole myöskään mitenkään erityisen painavat. Vertailuksi Muckboot Arctic Sport -kumisaappaani painavat yli 100 g kappaleelta enemmän, vaikka ovat materiaaliltaan lähinnä pehmeää ilmatäytteistä neopreeniä. Nämä molemmat jalkineet sopivat erilaisissa tilanteissa metsästäjälle myös talvikäytössä, mutta muutoin niiden vertaaminen keskenään on epätarkoituksenmukaista.
1004 Hunter GTX -kengät ovat aivan erinomaisen tukevat jalassa. Ne on suunniteltu vaativaan vuoristomaastoon ja kylmiin sääolosuhteisiin. Testasin niitä viime syksynä mm. Italian haastavilla ja jyrkillä rinneniityillä. Pohja pitää hyvin myös kivikossa ja tuntuu mukavan jäykältä. Tai no, alkuunsa ehkä jopa liiankin jäykältä, mutta sitten kun siihen tottui, niin lenkkarit tuntuivat iltarasteilla hölkötellessä aivan liian löysiltä. Varret tukevat nilkkoja mallikkaasti esimerkiksi ojien yli hyppiessä. Nilkkavyöhykkeen pehmeä Flex System -liitos auttaa askeleen rullaamista kävelyn aikana. Tämä tuo mukavuutta ja vähentää jalkojen rasitusta, kun kenkä samaan aikaan joustaa askeleen suuntaan, mutta tukee nilkan hyvää sivuttaisasentoa.
Kaiken kaikkiaan Zamberlan 1004 Hunter GTX WL RR (mikä nimihirviö kengällä) istuvat hyvin ja pitävät jalat paremmin kuivina kuin kumisaappaat, mutta avataan vielä noita nimihirviön lyhenteitä. GTX tarkoittaa vesitiivistä, mutta hengittävää Gore-Tex -kalvoa. WL on widelest, eli leveä lesti ja RR on kengän kärjessä oleva kumivahvike (rubber reinforcement), joka suojaa päällystä teräviltä kiviltä ja oksilta.
1004 Hunter GTX -kenkien päällysnahka on 2,4-2,6 mm paksua parasta mahdollista eli Full Grain -nahkaa, joka on jo tehtaalla Hydrobloc-käsitelty. Pohjalliset ovat 4 mm paksua huokoista, pehmeää ja hengittävää polyeteeniä. Välipohja on erittäin hyvin lämpöä eristävää tuplatiheää polyuretaania. Vibram-ulkopohja tarjoaa iskunvaimennusta, pitoa ja vakautta.
Beretta Logo GTX -metsästyskengät
Hankin viime joulukuussa Zamberlanien rinnalle hieman kevyemmät Beretta Logo GTX -metsästyskengät. Lisähankinnalle oli useita syitä. Käytän normaalisti jahtivaatteita enemmän ja vähemmän ihan päivittäisessä työ- ja vapaa-ajan käytössä. 1004 Hunter GTX -kengät ovat todellakin parhaimmillaan offroad-käytössä ja hieman epätarkoituksenmukaiset vaikka kuivalla ampumaradalla, autoa ajaessa tai kaupassa käydessä. Beretta Logo GTX -kengät ovat varreltaan matalammat ja hivenen joustavammat arkikäytössä.
Selvyyden vuoksi, Beretta Logo GTX -jalkineet ovat kyllä ihan täysveriset metsästyskengät, ja niillä pärjää ominaisuuksiensa kanssa hyvin myös vuoristossa, mutta noin 10% kevyempänä ja matalammalla varrella ne ovat mukavammat urbaaniviidakossa. Mutta on tässä oikeastaan toinenkin syy.
Vaikka kulkisi kuivia teitä pitkin, niin kengät kostuvat sisältä vuoristaan muutaman tunnin jalassa olosta. Jalkojen hikoilu kostuttaa kengän sisältä käsin. Hyvä hengittävä vuori ja puhtaat sukat toki pitävät ihon kuivempana, mutta jalkojen ja kenkien hyvinvoinnin kannalta on yhtä tärkeää kuin sukkien vaihtaminen, antaa kenkien kuivua rauhassa. Tämä kuivuminen kestää ilman vippaskonsteja noin vuorokauden.
Päivittäisessä kulkemisessa on siis paljon mukavampaa pitää kahdet käyttökengät. Toiset kengät saavat levätä ja palautua rauhassa toisten ollessa käytössä, näin kengät ja jalat kestävät paremmin. Paradoksaalista kyllä kenkien pohjat myös kärsivät, jos niitä ei käytä. On tapauksia, joissa kengät ovat välillä olleet pitkähköjä aikoja käyttämättä kaapissa ja pohjat kuivuneet pilalle. Kengät on siis tehty käytettäväksi.
Halusin toiset metsästyskengät myös ihan asustesyistä. Osallistuin kauden aikana useita kertoja ”kartanojahteihin” sekä harrastuksen että työn merkeissä. Varsikengät eivät erityisen hyvin sovi, eivätkä ole kovin käytännölliset ”herrasmiesjahtien” ympäristössä. Beretta Logo GTX -jalkineet ovat juuri omiaan silloin, kun ei kahlata nilkkoja myöten ravassa.
Kuvaaja: Marianna Saren (saren.galleria.fi) |
Beretta Logo GTX -kenkien päällysnahka on hieman paksumpaa parasta 2,6-2,8 mm Full Grain -nahkaa Italian Toscanasta. Pehmeä Cordura-kaulus, vuorissa vesitiivistä, mutta hengittävää Gore-Tex -kalvoa. Kengän päällyksen ja pohjan kiinnitys on ns. ”Norvegese”, eli pohja on kiinnitetty kahdella erillisellä toisistaan riippumattomalla ompeleella (ulkopohjaommel ja norjalainen ommel). Tämä on kalliimpi ja enemmän käsityötaitoa vaativa kiinnitys, mutta takaa selvästi paremman kestävyyden sekä vesitiiviyden.
Sisäpohja muodostuu kolmesta erillisestä rakenteesta, joista ensimmäinen on hengittävä, toinen yksilöllisesti jalkaan sopeutuva iskua vaimentava memory foam ja kolmas nopeasti kuivuvasta, kosteutta siirtävästä Jersey-materiaalista. Vibram Roccia -pohjalle on ominaista korkea kulutuskestävyys ja erinomainen pitokyky.
Olen ollut erittäin tyytyväinen myös Beretta Logo GTX -metsästyskenkiin.
Metsästyskenkien huoltaminen on välttämätöntä
Miksi kalvokengät alkavat vuotaa
Gore-Tex -kalvo on rakennettu sukkamaiseksi pussiksi kengän vuoren sisään. Vaikka hyvin hoidettu nahkakenkäkin pitää vettä kohtuullisen hyvin, varmistaa Gore-Tex -kalvo täydellisen vesitiiviyden. Kengän ulkokuori ja pohja suojaavat kalvoa hyvin ulkoapäin iskuilta, kolhuilta ja naarmuilta. Sisävuori on sen sijaan pehmeä ja lähinnä jalkoja suojaavaa materiaalia. Niinpä kaikki roskat ja kivet, joita voi kenkään päästä, alkavat helposti vaurioittaa suojatonta kalvoa. Myös tuntikausien marssin aikana pitkät varpaankynnet saattavat hiertää kengän kärjessä kalvoon reikiä. Pidä siis kengän sisus puhtaana, niin kengät pysyvät vesitiiviinä.
Toinen lähes yhtä yleinen syy vuotoihin on kenkien väärä kuivaaminen. Erityisesti lämpöpatterin tai kamiinan lämmössä pilataan vuosi toisensa jälkeen arvokkaita kalvokenkiä. Metsästyskenkien rakennetta ei ole tehty paistonkestäviksi. Lämmitys rikkoo kalvon rakennetta, kutistaa ja halkeiluttaa päällysnahkaa ja vaurioittaa kengän rakenteessa käytettyjä sidosaineita. Anna kenkien kuivua luonnollisesti.
Pohjalliset vaihtoon
Kenkä kuluu pikkuhiljaa huomaamatta. Suurin rasitus kengän sisällä kohdistuu luonnollisesti pohjallisiin. Pohjallisilla on tärkeä tehtävä jalan tukemisessa sekä kosteuden siirtämisessä. Kenkien kestävyyden ja jalkahygienian kannalta on järkevä vaihtaa aktiivisesti käytettyihin metsästyskenkiin pohjalliset jokaisen kauden alussa.
Muutamia vinkkejä metsästyskenkien hoitoon
(lainattu Zamberlan -ohjeista)Poista nauhat ja tarkista niiden kunto.
Pese kengät ulkoa päin juoksevalla kylmällä vedellä. Käytä tarvittaessa mietoa pesuainetta.
Avaa kengän kieli ja irrota pohjalliset. Anna jalkineiden kuivua hitaasti ja perusteellisesti tuuletetussa, kuivassa ja varjoisassa paikassa. Älä yritä nopeuttaa kuivumista lämmittämällä.
Levitä hoitovoidetta kenkiin pehmeällä harjalla tai rievulla. Anna kenkien levätä yön yli ja kiillota pinta kevyellä harjauksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti