tiistai 3. marraskuuta 2020

Chapuis Armes ROLS Classic -kivääri




Kesän rataharjoittelu ja syksyn ajojahdit ovat tällä kertaa olleet tavallistakin kiinnostavampaa puuhastelua. Testauksessa on mielenkiintoinen paketti, joka on kasattu teemalla ”täydellinen ajojahtiase". Chapuisin suoravetolukkoisen 9,3x62 päälle on laitettu kerralla kaksi tähtäintä: Steiner Ranger 2-8 x 42 ja Aimpoint Acro C-1.





Kahden tähtäimen idea on käyttää molemmista tähtäimistä parhaat puolet kummankaan häiritsemättä toistaan. Chapuis Armesin suoravetolukkoinen ROLS Classic on puolestaan yksi parhaiten käteen sopivimmista suoravetolukkoisista kivääreistä, joita olen päässyt kokeilemaan.


Tässä yhdistelmässä on paljon osia, joten aloitetaan siis purkamaan asiaa pala palalta.





Chapuis Armes ROLS




Vuonna 1936 perustettu perheyritys nojaa edelleen vankasti käsityöhön eli perinteiseen aseseppien osaamiseen, ja heidän aseensa tunnetaan kauneudesta sekä korkeasta viimeistelytasosta. Tehtaan vuosituotanto on alle 2000 asetta. Onko se paljon vai vähän? Luku asettuu havainnollisempaan kohtaan, kun vertailuksi otetaan vaikka suomalainen Sako, joka tekee vuodessa noin 100 000 asetta.




Chapuis toi vuonna 2017 markkinoille kuuden vuoden tuotekehittelyponnistuksen tuloksena erittäin modernin suoravetolukkoisen kiväärin. Suunnittelun ja testauksen myötä syntyi myös useita patentteja, joiden ansiosta ROLS-kivääri on monin osin turvallisempi ja suorituskykyisempi kuin mihin markkinoilla on aiemmin totuttu. 





Uusi patentoitu CLS (Chapuis Locking System) lukitusjärjestelmä takaa aina turvallisen latauksen ja laukaisun, sillä ase laukeaa passiivisen turvalaitteen ansiosta vain lukon ollessa täysin kiinni. Tämä ominaisuus saattaa kuulostaa ihan itsestään selvältä, mutta esimerkiksi aiemmin Blaser R8X -asetta testatessani huomasin, että jos ei lukkoa ole työnnetty eteen riittävän määrätietoisesti, nuoli ei välttämättä lähdekään liikkeelle liipaisimesta painamalla, koska iskuri lyö tyhjää. 




Innovatiivisen CLS-lukitusjärjestelmän sulkurakenne on seitsenosainen (sulkunokat) ja sulkupinta-ala on peräti 260 mm2. Erittäin luja järjestelmä on testattu yli 8500 baarin (123 000 PSI) paineella. Pitkälle vietyä turvallisuutta tämäkin. 





Ase voidaan ottaa kokonaan pois vireestä lukon yhteydessä olevalla työntövirittimellä, vaikka patruuna onkin pesässä. Ase ei siis ole varmistettu, vaan iskurin jousen viritys on poistettu. Tämä on paljon turvallisempaa kuin pelkästään varmistimella suojattu viritetty ase. Ase saadaan kuitenkin nopeasti ja paljon äänettömämmin takaisin vireeseen siirtämällä työntöviritin peukalolla etuasentoon, vähän samaan tapaan kuin monessa aseessa poistetaan varmistin päältä.


Lataaminen on sujuvaa ja helppoa, yhtään lataushäiriötä tai jumia ei ilmennyt testin aikana. Kapasiteetti on 4+1 patruunaa. Latauksen sujuvoittamiseksi lipas laskeutuu alas pois tieltä lukon työntyessä eteenpäin, tehden näin patruunalle esteettömän kulun lippaasta patruunapesään.





Lipas sijaitsee suoraan liipaisimen päällä pitäen kiväärin kokonaispituuden minimissä. Järjestelmä toimii kuin makasiini, mutta lipas ei ole kiinteä, vaan kohtuullisen helposti vaihdettavissa kaksivaiheisella liikkeellä. Etutukissa alhaalla on vapautuspainike, joka avaa liipaisimen pohjalevyn. Samaa nappia uudelleen painettaessa lipas vapautuu. Tai vaihtoehtoisesti nopeassa tilanteessa voi pitää vapautuspainiketta pohjassa, jolloin pohjalevyn avautuessa myös lipas työntyy ulos samanaikaisesti. Turvallisuuden vuoksi ase myös purkaa virityksen, kun liipaisimen pohjalevy avautuu.


Lippaan irrottaminen sujuvasti vaatii hieman harjoittelua, mutta toiminne on ihan pätevä ja estää tehokkaasti lippaan tahattoman putoamisen. On oikeastaan makuasia, lipastaako aseen irrottamalla lippaan vai suoraan päältä kuin makasiinin. Jälkeenpäin mietittyäni huomasin lipastaneeni useimmiten päältä, koska se kävi todella sujuvasti. 





Myös kaliiperin vaihto onnistuu nopeasti ja turvallisesti mukana tulevalla työkalulla. Teräksinen vastakappale varmistaa piippuun kiinnittymisen helposti vain yhdellä ruuvilla ja aina täsmällisesti oikein. Siirtyminen magnum-kaliiperiin vaatii lisäksi lippaan ja pultin pään vaihdon. Jos uutta pultinpäätä ei ole jostain syystä lukittu kunnolla pultin akseliin, kivääri lukkiutuu turvallisuuden vuoksi auki-asentoon. 




Ase on saatavana 60 cm piipulla kaliipereissa 243 Win, 7x64, 270 Win, .308 Win, .30-06, 9,3x62 ja 63 cm piipulla 300 Win Mag, 7 Rem Mag sekä 65 cm piipulla .375 H&H.


Patentoitu tähtäimen pikakiinnitysmekanismi lukittuu suoraan piippuun. Tämä mahdollistaa kiikarin kiinnittämisen ja irrottamisen täsmällisesti ja tarkasti aina täysin samalle paikalle.


Kiväärissä on luokan 3 pähkinäpuutukki. Paino 3.1 kg. Takuu 12 kk.











Steiner Ranger 2-8 x 42




Ensivaikutelmani Ranger-tähtäimestä oli aikanaan melko mitäänsanomaton. En edes kiinnittänyt siihen erityistä huomiota ampumaradalla kivääriä testatessa. Vasta kotiin tultuani jäin miettimään ja harmittelemaan, etten tehnyt kiikariin liittyen muistiinpanoja ollenkaan. Sitten aseella kylmäharjoittelua tehdessäni ja eri kohteita takapihalta tähtäillessä tajusin. Laadukkaan kiikarin kuulukin olla juuri näin.





Kuva on laaja ja kirkas, silmän etäisyys sopiva (9 cm) eli riittävä. Suurennussuhteen valintakiekko kiertyy kevyesti. Suurennosväli 2-8x on käytännössä riittävä oikeastaan kaikkeen suurriistan metsästykseen. Ristikon valon saa napsautettua helposti päälle sekä säädettyä päiväkirkkaudesta hämärään sopivaksi himmeydeksi. Pituutta 30 cm ja painoakin vain 585 g. Eli kaikki on juuri niin kuin pitääkin. 





Kiikari on tähtäämistä varten. Mitä vähemmän siihen itseensä tarvitsee kiinnittää huomiota, sen parempi. Aikaisemmat kokemukseni Steinerin kiikaritähtäinten ja katselukiikareiden laadusta puhuvat puolestaan. Olen omin silmin nähnyt, kuinka huolella näitä optiikoita tehdään.
 





Aimpointin Acro C-1 3,5 MOA -punapistetähtäin



Aimpointin Acro C-1 3,5 MOA -punapistetähtäin on kompakti, markkinoiden pienin punapistetähtäin. Se on suunniteltu erityisesti pistooleissa käytettäväksi. Ja juuri tämän takia se on kevyt, profiililtaan erittäin matala ja äärimmäisen hyvin rekyyliä ja iskuja kestävä. Sitä on testattu muun muassa 20,000 laukauksella .40 S&W kaliiperin pistoolissa luistiin kiinnitettynä.





Näkökenttä on laaja ja punapisteen kirkkauden säätövara on riittävä erilaisiin valaistusolosuhteisiin. Paristojen vaihdostakaan ei tarvitse olla kovin huolissaan, sillä niiden luvataan kestävän 15000 tuntia eli 625 vuorokautta yhtäjaksoista käyttöä.





Pituus 47 mm, leveys 30 mm, korkeus 30 mm, paino: 60 g 






Acro C-1 kestää upotuksen 5 m: n syvyyteen. Testattu käyttölämpötila-alue on -30° C - +60° C





PUNAPISTETÄHTÄIMEN TÄHTÄYSFILOSOFIA


Aimpointin idea on yhtä yksinkertainen kuin vessapaperirullan läpi katsominen. Tähtäimen läpi katsotaan molemmat silmät auki. Ase osuu aina siihen kohtaan missä näkyy punainen piste, täysin riippumatta katsooko tähtäimen läpi eri etäisyyksiltä tai vinosti sivulta. Silmää ei myöskään tarvitse tarkentaa tähtäimeen, katsoa voi koko ajan kohdetta ja ympäristöä molemmilla silmillä. Tämä tarjoaa ampujalle paljon lisää nopeutta tarkkuuden tai turvallisuuden kärsimättä. Punapistetähtäimet ovatkin erinomaisia nopeisiin ja vaihtuviin tilanteisiin lyhyehköillä matkoilla.





Kahden tähtäimen idea?


Pienellä harjoittelulla aika monessa tilanteessa selviäisi varmasti ihan perusavotähtäimillä. Avotähtäimellä tähdätään kuitenkin yleensä toinen silmä kiinni. Katse tarkentuu helposti tähtäimiin kohteen sijasta. Avotähtäimellä tähtäyslinja kulkee aina suorassa linjassa etu- ja takatähtäimen läpi. Punapistetähtäimellä ampuminen on siis helpompaa ja tehokkaampaa nopeissa tilanteissa.





No mihin sitten tarvitaan kiikaritähtäintä? Punapistetähtäin on nollasuurennoksellaan tarkoitettu lähitaisteluun. Optimaalinen matka 0-30 metriä. Omilla taidoillani maksimimatka, varsinkin liikkuvaan kohteeseen, on jossain 50 metrin tietämillä (huippuampujilla ehkä 100 metrin). Tätä pidemmillä matkoilla Rangerin 2-8x suurennos on selvästi tarkempi työkalu ja sillä voi ampua helposti 50-300 metrin päähän.





Ranger 2-8 x 42 ei varsinaisesti ole mikään hämäräkiikari, mutta 30 mm runkoputki ja ristikon valopiste tarjoavat jo jonkinlaiset eväät myös pimeään. Pari vuotta sitten kytisreissulta sain tällä saaliiksi tuplavasat. Tuli siis todettua, että peuran kytistely onnistuu lumisissa olosuhteissa hyvin myös laadukkaalla päiväkiikarilla, varsinkin jos matkassa on mukana katselukiikarit.


Olen vastaavissa ajojahtitilanteissa testannut myös Steiner Nighthunter 1-5x24 -tähtäintä. Se on nopea ja tehokas tähtäin, ja yltää miltei samaan suorituskykyyn kuin Aimpointin ja tähtäinkiikarin yhdistelmä. Ei siis epäilystäkään, etteikö sillä yksinäänkin pärjäisi. Nyt halusin kuitenkin hakea optimaalisinta ja parasta tähtäinyhdistelmää, en kompromissia.


Seuraavaksi voi tietysti kysyä myös, miksi punapistetähtäin on kiinni kiikarissa, kun Chapuis Armes ROLSin tähtäin on ylipäätään kiinnitetty laadukkailla pikajaloilla. Eikö tähtäinkiikari ja punapistetähtäin voisi siis olla molemmat omilla pikakiinnitysjaloillaan? 





Yhdessä ja erikseen -ratkaisuissa on toki molemmissa puolensa. Pikajaloilla joutuu kuitenkin etukäteen valitsemaan jommankumman, eikä nopeassa tilanteessa vaihtoon ole aina aikaa. Vaikkakin kaksilla pikajaloilla on molemmat tähtäimet parhaassa linjassa ja kokonaisuuskin pienempi eli sulavampi, on toisaalta kaksien pikajalkojen ratkaisu kalliimpi. Tässä nyt testaamassani yhdistelmäratkaisussa molemmat tähtäimet ovat valittavissa käytettäväksi samanaikaisesti.




Toimiiko kahden tähtäimen ratkaisu käytännössä?

Miten tähtäimet kohdistetaan?



Peruslähtökohtana aseeseen kiinnitetään Ranger 2-8 x 42 -kiikaritähtäin, joka kohdistetaan täysin normaalisti. Kun Rangeriin kiinnitetään Aimpointin Acro punapistetähtäin, sen tähtäyslinja on normaalia selvästi korkeammalla ja myös sivuttain vinossa. Punapisteellä tähdätessä ammutaankin tässä tapauksessa hieman mafiatyylisesti (myötähäpeä itselleni ajatuksesta) asetta sivulle kallistamalla, jotta tähtäin nousee helpommin havaittavaksi ylhäälle aseen päälle. Lisäksi tähtäimen korkeuden takia katsotaan hieman aseen yli ja ammutaan ikään kuin enemmän lonkalta…



Ehkä hieman sekavasti selitetty, mutta kuvista saa varmasti paremman käsityksen ideasta…





Kun punapistetähtäin on kiinnitetty paikalleen, se kohdistetaan ihan normaalisti. Eli molemmat tähtäimet kohdistetaan itsenäisesti toisistaan riippumatta siinä asennossa kuin niillä ammuttaessa tähdätäänkin.




Loppupäätelmä


Yhdistelmä on erittäin mielenkiintoinen. Tällä testatulla yhdistelmällä hoitaa hienosti kaikki suurriistatilanteet jopa auringonlaskun jälkeiseen hämärään asti. Nopeutensa takia se on varsin ideaali yhdistelmä myös vaarallisen riistan tilanteissa.





Tämä kiinnitystapa mahdollistaa myös esimerkiksi kytiskiikarin kylkeen punapistetähtäimen kiinnittämisen ja ainakin teoriassa yhdistelmällä taklaa kaikki eteen tulevat tilanteet ajometsästyksestä hämäräkytistelyyn ja kaikki etäisyydet nollasta satoihin metreihin oman ampumataidon asettaessa rajansa.





Totuuden nimissä kuitenkin on sanottava, että yhdistelmän käyttäminen luontevasti vaatii kohtuullisen paljon harjoittelua ennen jahtiin lähtemistä. Aseen noston liikeradat ja aseen asento punapisteellä ammuttaessa on sen verran totutusta poikkeava, että ase nousee helpoiten suoraan kiikaritähtäimelle. Liike tulee ikään kuin selkärangasta, vaikka ajatus olisi tähdätä punapisteellä. Lisäksi punapisteen kiinnityspaikan hakeminen on riippuvainen alla olevan kiikarin sijoittelusta.





Tässä kuvan testatussa esimerkkiyhdistelmässä se löytyi ja muutaman rataharjoittelupäivän jälkeen alkoivat tuloksetkin olla ihan hyväksyttävällä tasolla. Kolmenkymmenen metrin matkalta kahdeksan perättäistä osumaa kämmenen kokoiselle alueelle.





Entä ne riistasaaliit tällä yhdistelmällä?


Yhdistelmä on ollut mukanani kaikissa alkukauden suurriistajahdeissa karhusta peuraan, mutta hyvää ampumatilannetta ei vain nyt tällä kertaa syntynyt. Sen verran kuitenkin pääsin nostoja ja tilanteita harjoittelemaan, että voin suositella tähtäinkiikarin ja punapistetähtäimen yhdistelmää. Kun kohdille tulee, niin nopeasti napsahtaa…




(Laitetaan kuitenkin tämä kuva muistutukseksi Kimmon ilmaiseksi antamasta oppitunnista siitä, miksi kannattaa pitää VHF-radio päällä ja kännykkäsometus pois päältä passissa oltaessa…)



perjantai 16. lokakuuta 2020

Keittiövälineetkin voivat olla komeita.



Tämä karhean komea veitsi on otettu juuri pakkauksesta kuvausta varten esille. Sitä on kuitenkin erittäin helppoa kehua puhtaan vilpittömästi. Itselläni on kokemusta tämän kokkiveitsen ja kuvien hakkurin monipuolisesta käytöstä jo yli kahdeksan vuoden takaa.





Laatupuukon kokkiveitsi



Tämä täysin kotimainen käsityönä valmistettu veitsi sopii pienin varauksin miltei mihin tahansa keittiöhommaan. Olen käyttänyt sitä lihanleikkuusta lohimedaljonkeihin asti, sekä muurikkalettujen kääntölastasta rapujen nosteluun kiehuvasta keitinvedestä ja kaikkeen niiden väliltä. 





Veitsen käsityönä taottu, karkaistu ja teroitettu hiiliteräs on kovuudeltaan 58 HRC, joka on tyypillistä (Marttiini Jätkänvuolu) hiiliteräspuukkoa 54-56 HRC merkittävästi parempi. Se on myös erittäin kovaa luokkaa vertailussa ammattilaisten keittiöveitsiin. Korkealuokkaisissa eurooppalaisissa keittiöveitsissä kuten Victorinox terän kovuus on tyypillisesti noin 56 HRC. Kovista teristään tunnetut japanilaiset MAC-veitset ovat MAC Superior 56-58 HRC ja MAC PRO 59-60 HRC.


Yleispätevästi voi sanoa, että mitä kovemmasta teräslaadusta veitsi on valmistettu, sitä terävämmäksi se voidaan hioa ja sitä kauemmin veitsi pitää teränsä. Korkealuokkaiset kovat teräslaadut ovat raaka-aineina kalliimpia ja niiden työstäminen on hitaampaa ja kalliimpaa. Parhaat veitset tehdään perinteisesti takomalla. Taonta on kuitenkin työlästä ja siihen kuluu paljon aikaa (varsinkin käsityönä). Niinpä usein veitsien terät vain ajetaan valssien läpi ja meistataan muotoonsa. Taottu veitsi on useimmiten selvästi painavampi ja kimmoisampi kuin vastaava meistattu veitsi. 




Kokkiveitsellä erottaa helposti villipossun lihat luista. 



Tällä huipputerävällä kokkiveitsellä leikkaa helposti pehmeitä hedelmiä, tomaatteja ja yrttejä sekä sitkeää tai tuoretta leipää, lihaa, juustoja ja kalaa… oikeastaan mitä vain, mutta kovaksi karkaistu terä ei kestä luiden tai jään hakkaamista. Näistäkin on kokemusta. Terästä lohkeaa väärin käytettynä ohuin teroitus pois, pahimmillaan syntyy kunnon lovi. Nämä on toki mahdollista korjata tahkolla ja timanttiviilalla uudelleen muotoillen, mutta järkevämpää on käyttää sellaisissa hommissa kirvestä tai vesuria.


Veitsen visakahva tuntuu hyvältä käteen ja terän paino tekee leikkaamisen todella helpoksi. Leveä terä on kätevä siivutuksessa ja siivujen tai palasten nostelussa leikkuulaudalta pannulle. Leveän ja painavan terän kätevyyden kääntöpuolella on sitten se, ettei siitä käytännössä ole kuorima- tai turneerausveitseksi. Niihin hommiin tarvitaan pienempää työkalua, vaikkapa perinteistä suomalaista vuolupuukkoa.





Mitään kokkiveitsiä ei kannata laittaa tiskikoneeseen. Konetiskiaineet ovat korkean pH-arvonsa takia syövyttäviä ja monet niistä sisältävät lisäksi klooripitoista valkaisuainetta. Veitsi kannattaakin pestä juoksevan veden alla kevyesti harjalla pyyhkimällä. Käytä tiskiainetta, jos veitsi on ollut kosketuksissa raa’an kanan, kalan tai lihan kanssa. Pesun jälkeen veitsi tulee kuivata ja aika ajoin kevyesti öljytä ruokaöljyllä. Oikein hoidettuna tällainen veitsi kestää kymmeniä vuosia päivittäisessä käytössä.


Suosittelen kokkiveistä eräkokin yleistyökaluksi tai vaikka lahjaksi ruoanlaitosta innostuneelle päivänsankarille.


Terän pituus: 189 mm
Kahvan pituus: 137 mm
Kokonaispituus: 348 mm
Paino: 255 g


Lisätietoja: https://www.laatupuukko.fi/kauppa/kokkiveitsi/






Laatupuukon Keittiöhakkuri



Keittiöhakkuri on samaa rohean tyylikästä laatua kokkiveitsen kanssa. Se on paitsi komea sisustuselementti keittiön hyllyllä, myös oikeasti toimiva työkalu. Hakkuri on suunniteltu sipulin, sienin, yrttien ja salaattien helppoon pilkontaan. Tyylikäs koivuinen aski toimii leikkuualustana ja laatikkona pilkottaville raaka-aineille. Kätevää varsinkin silloin kun ollaan vaikka pihalla luonnossa laittamassa ruokaa/grillaamassa, eikä puhdasta työtilaa ole liiemmälti tarjolla. Pohja on avattavissa ja valmis sisältö tyhjennettävissä kätevästi suoraan pataan, pannulle tai salaattikulhoon.














Puuosat on käsitelty elintarvikenormit täyttävällä puuvahalla. Avattuna se on kätevä puhdistaa juoksevan veden alla.


Laatikon koko: 100 x 150 (korkeus x leveys)
Laatikon sisäleveys: 125 mm


Lisätietoja: https://www.laatupuukko.fi/kauppa/keittiohakkuri











Riistapalvi-kantarellikeitto



Kuvia tehdessä syntyi samalla herkullinen keitto. Keltavahverot eli kantarellit maistuvat perinteisesti kermaisessa keitossa. Maku ei suinkaan huonone, kun joukkoon laittaa savustettua villisiankylkeä tai peurapalvia.


kantarelleja (tai suppilovahveroita)
riistapalvia
sipulia
voita
valkosipulia
valkoviiniä
kermaa
riistalientä
tuorejuustoa
suolaa
pippuria
yrttejä



Freesaa sieniä (1 litra) ja sipulisilppua (pari sipulia) voissa muutama minuutti kattilan pohjalla. Lisää valkosipulimurskaa maun mukaan ja muutama desi valkoviiniä. Anna kiehahtaa ja lisää riistalientä (1/2 litraa) sekä kermaa (2-3 desiä). Sulata joukkoon paketti tuorejuustoa (esim. Koskenlaskija), keitä vielä hetki ja lisää palvipalat. Mausta ja suurusta tarvittaessa. Siinä se!




keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Tämä vahinko voi käydä myös sinulle








Lue ja jaa tämä kirjoitus!





Blogin lukija lähestyi tärkeällä turvallisuusasialla:


”1.8. 2020 minua ammuttiin haulikolla varislintujahdissa täysosuma ylävartaloon ja yksi hauli läpäisi silmälasit ja vaurioitti oikean silmäni pysyvästi. Nyt 2kk tapahtuneesta pystyn jo kirjoittamaan älylaitteilla vasemmalla silmällä lukien. Ampumiseen en itse voinut vaikuttaa millään tavalla ja uhri olisi voinut olla kuka tahansa maastossa oleva henkilö. Vetoankin tässä jokaiseen metsästäjään: aseella tähdätessä varmistuvan täysin mitä kohdetta ampuu ja jos jokin on epäselvää tai tunnistus ei ole täydellinen niin ei missään nimessä laukaise asetta."


Viranomaistutkinta asiassa on yhä kesken, joten tarkkoja yksityiskohtia tai objektiivista tapahtumakuvausta ei voida nyt julkaista. Niinpä tässä jutussa ei haluta syyttä tai tuomita ketään, ennen kuin kaikki faktat ovat poliisin ja oikeuslaitoksen toimesta käyty läpi. Kuitenkin uhrin kokemus asiassa on selvä:

”Ampumista en omalla toiminnalla olisi muuten voinut estää kuin jäämällä sinä aamuna kotiin nukkumaan ja yhtälailla kuka tahansa olisi voinut joutua tuossa tilanteessa ammutuksi. Ampuja kuvitteli ja luuli asioita eikä ymmärtänyt varoitusmerkkejä olematta ampumatta.”


Pysyvästi vaurioitunut silmä on kiistaton tosiasia:

”Hoidot ovat kesken ja uusia leikkauksia tulossa vielä. Olen intohimoinen ja aktiivinen metsästäjä ja nämä kuluneet 2kk parasta jahtikautta olen viettänyt pää alaspäin 24/7 asentohoidon vuoksi. Asentohoidossa siis silmässä kaasua joka tukee verkkokalvoa.”




Ensisijainen vastuu on aina ampujalla





Metsästäjälehti (Arto Määttä) julkaisi tässä kuussa suurriistan metsästäjä Jeff Cooperin tunnetuksi tekemän neljän kohdan helpot turvallisuussäännöt:


1. Kaikki aseet ovat aina ladattuja

“En tiennyt, että se oli ladattu!” on lause, jota kenenkään ei pitäisi koskaan joutua kuulemaan. Älä siis koskaan oleta aseen olevan lataamaton. Tarkasta aseen tila jokaisen käsittelykerran aluksi ja noudata sen jälkeenkin muita sääntöjä.


2. Älä ikinä osoita aseen piipulla mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua

Aseella saa osoittaa vain kohteeseen, jonka ampumiseen on olemassa henkinen valmius, vaikka sitä ei olisikaan tarkoitus ampua. Tilannetta ei muuta edes se, että ase olisi lataamaton (katso sääntö 1). Turvallisia suuntia ovat ”kohti maata” tai ”kohti taivasta”.


3. Pidä sormi pois liipaisimelta

”Se vain laukesi vahingossa!” Ei, aseet eivät laukea itsekseen, vaan joku laukaisee ne. Pidä sormi suorana liipaisinkaaren ulkopuolella aina siihen saakka, kunnes näet kohteen tähtäimessä. Tämän kohdan rikkomukset kattavat valtaosan aseella tapahtuvista vahingoista.


4. Ole varma kohteesta

Älä ammu kohdetta, jota et ole tunnistanut. Varjoa, ääntä tai siluettia ei tule ampua, jos kohdetta ei voi nähdä kunnolla. Varmista myös tausta, jotta kohteen kokonaan läpäisevä luoti tai kohteeseen osumattomat haulit eivät aiheuta vaaraa.


Lähde: https://metsastajalehti.fi/metsastys/naista-ei-neuvotella/


Jos kaikki pystyisivät aina noudattamaan näitä neljää helppoa sääntöä, vältettäisiin lähes kaikki aseonnettomuudet. Jos näet metsästystilanteessa näitä sääntöjä rikottavan, on velvollisuutesi huomauttaa asiasta. Kenenkään ei ole syytä loukkaantua oikaisusta. Turvallisuus on aina ensisijaista. Kenenkään ei myöskään kannata tai tarvitse metsästää riskillä!





Mitä kaikki voivat tehdä





Yllä kerrotun metsästysonnettomuuden uhrilla on selkeä näkemys asiassa:


”Itse en enää ilman oranssia vaatetusta jahdissa uskalla käydä”


Oranssi vaatetus on varmasti yksi helpoimpia asioita, joita voimme tehdä turvallisuuden eteen. Tämä pätee kaikissa jahdeissa, ei ainoastaan hirvieläinten jahdeissa.


Toinen tärkeä asia on kommunikaatio. Kaikissa seuruejahdeissa tarvitaan metsästyksenjohtaja. Laissa metsästyksenjohtajalle annetaan mm. tällaiset tehtävät:

1) suunnitella käytännön metsästystapahtumat
2) antaa metsästykseen osallistuville tarvittavat määräykset metsästyksestä ja siinä noudatettavista turvallisuustoimenpiteistä
3) huolehtia, että pyyntiluvan ehtoja ja metsästystä koskevia säännöksiä noudatetaan


Jos jahdilla ei ole nimettyä johtajaa, korostuu kaikkien yksittäisten metsästäjien kommunikointi- ja selvitysvastuu, jotta tiedetään ketä kaikkia metsästäjiä tai muita henkilöitä alueella liikkuu.



Suojavarusteet


Kuulon suojaus on nykyään metsästys- ja ammuntapiireissä erittäin yleistä. Metsästyksessä käytetään paljon äänenvaimentajia ja vähintäänkin ampumaradalla kuulosuojaimet ovat lähes itsestäänselvyys.





Myös ampujanlasit on erittäin suositeltava ja halpa turvaväline, silloin kuin niiden käyttö on muutoin mahdollista. Näihin laseihin on ammuttu 2,5 mm ratapatruunalla reilun kymmenen metrin päästä. Yksikään ei mennyt läpi.


Huolehdi, että jahtikaverisikin varmasti muistavat nämä turvallisuusohjeet.


Jos et ole tarkkana, vahinko voi käydä myös sinulle tai kaverillesi. 

Ole hyvä ja jaa tämä kirjoitus!



tiistai 29. syyskuuta 2020

Metsästysasun valinnasta



Jahtiasu on aina erilaisten tarpeiden kompromissi. Metsästyskauden aikana olosuhteet vaihtuvat loppukesän lämpimistä auringonpaisteista syksyn viimaisiin sateisiin ja talven lumisiin pakkaspäiviin. Yhdellä asulla ei siis mitenkään voi taklata kaikkia tilanteita. Oikeastaan ainoa ratkaisu on kerrospukeutuminen ja asukokonaisuuden yhteensopiva modulaarisuus. Eli metsästysasuun on kelin mukaan voitava lisätä ja poistaa osia, tarvittaessa myös kesken jahdin.



Vedenpitävyys/hengittävyys



Yleensä ensimmäisenä tulee mieleen vedenpitävyys ja sen kääntöpuolena hengittävyys. Vuosien aikana on tullut kokeilluksi jos jotakin xxxtex-pukua. Omien kokemusteni mukaan kaikki kalvopuvut pitävät kohtuudella vettä, mutta hengittävyyden kanssa on isoja eroja. Kuitenkin parhaatkin niistä hiostavat kovassa menossa jonkin verran, joten rinnalla tarvitaan kalvotonta vaatetusta ja aktiivista tuuletusta.




Myös vaatteen muilla kerroksilla on merkitystä. Kun pintakangas on itsessään hyvin vettähylkivä, hengittää se selvästi paremmin kuin pehmeämpi vettä imevä tekstiili. Vedenpitävä kalvokerros on herkkä vaurioitumaan tikkujen, risujen ja piikkien rei’ityksessä. Vain ehjä kalvo on täysin vedenpitävä. Tästä syystä kalvopukujen ja sadeasujen ompelusten rei’ittämät saumat teipataan vedenpitäväksi. Riittävän vahva pintakangas suojaa kalvopukua pieniltä pistoilta ja repeämisiltä. Monilla on kokemuksia esimerkiksi vuotavista kalvokengistä ja näissä yleensä syyksi esitetään varpaankynsien rikkomaa kalvovuorta.


Asu ei saa vuotaa myöskään vetoketjujen eikä metsästysradion antennin läpiviennin kohdalta.




Aktiivisuus/passiivisuus



Yleensä tämän vedenpitävyys/hengittävyyskysymyksen vastapari on myös aktiivisuus/passiivisuus. On päivän selvää, että aktiivisesti maastossa kulkeva koiranohjaaja tarvitsee erilaisen vaatetuksen kuin hiljaa reppujakkaralla passissa istuva.






Nopea kuivumaan



Jos ja kun vaatteet kastuvat, ne tulisi saada nopeasti myös kuivaksi. Monet nykyaikaiset kuorivaatteet hylkivät vettä tehokkaasti. Käytännössä niille riittää kuivatukseksi ravistus ja tuuletus. Lämpövuorellisessa takissa tulisikin olla mielellään irrotettava vuoriosuus kuivumisen nopeuttamiseksi.




Lämpimyys



Nopea kuivuminen edistää myös lämpimyyttä, kuten tuulen ja veden pitävä kalvokin. Untuvavuori tai väliasu olisi monessa mielessä ihanteellinen taukojen ja passissa olon ajaksi. Se on hengittävä luonnonmateriaali. Untuva kuitenkin on parhaimmillaan ainoastaan kuivassa pakkassäässä. Kostealla kelillä untuvan lämmöneristys kärsii ja sen kuivuminen kestää varsin kauan. Synteettiset mikrokuidut, kuten fleece, ovatkin tässä suhteessa parempi lämpökerros ja yleensä myös selvästi edullisempi ratkaisu.







Keveys ja istuvuus



Liikkuvuuden ja mukavuuden kannalta metsästyspuvun tulee olla päällä huomaamaton, ei paina, purista tai kiristä, vaikka kuinka kurottelisi ympäriinsä. Metsästys on ihmisen parasta aikaa. Sukujuhlissa voi vielä kärvistellä kovat kaulassa huonosti istuvan puvun kanssa, mutta jahtihommissa tulee oltua satoja tunteja vuodessa. Niinpä leikkauksen tulee olla sopiva, eikä vain sinne päin.







Kestävyys ja hinta



Jahtisasu on varmaankin tärkeimpiä hankintoja aktiivimetsästäjälle. Vaikka jahtihommat onnistuvat aivan varmasti myös ylijäämäkaupan halvoissa armeijakuteissa tai Valmetin mainoshaalareissa, voi se niissä olla myös täyttä kärsimystä.


Jos kuitenkin arvostat monikäyttöistä mukavuutta muttet halua tinkiä kestävyydessä, niin laadulla on väistämättä hintansa. Hyvät tai oikeammin parhaat metsästysasut maksavat helposti 500-900€. Näin arvokkaan puvun on syytäkin olla kestävä, ei niitä kuitenkaan pysty vuosittain uusimaan.







Toimivat yksityiskohdat



Yksityiskohdista mieleen tulee ensimmäiseksi riittävä määrä isoja taskuja, koska useimmiten on kaikkea kamaa matkassa, eikä reppu ole aina kätevin ratkaisu. Esimerkiksi selässä olevassa isossa taskussa (riistapussi) kulkee vaikka huomiovärinen liivi aina kätevästi mukana. Huppukin on mukava olla. Ja tietysti kankaan pitää olla kohtuullisen kahisematonta, varsinkin pakkasella.




Vapaa-ajan yleisvaate



Ainakin itselläni jahtivaatteet ja päivittäin käytetyt arkivaatteet ovat pitkälti yksi ja sama asia. Tai siis metsästysvaatteiden tulee olla ainakin sellaiset, että niillä on mukava kulkea myös kaupassa kuin muissakin arkiaskareissa. Tästä syystä suosin neutraaleja värejä, kuten vihreä ja ruskea.







Jahtiasukokonaisuus



Tilanteen ja kelien mukaan laitetaan alle ohut villaa tai teknistä materiaalia oleva kerrasto, jonka tehtävä on hengittää eli pitää iho kuivana. Kylmemmillä ilmoilla toinen taso on eristävä eli lämmittävä kerros. Kolmannen tehtävä on suojata tuulelta ja sateelta, hengittäen kehon omaa kosteutta ulos.





Italialaisen Berettan tämän syksyn mallistosta löytyy kolme mielenkiintoista uutuutta.






Beretta Karhu





Suomalaisen suurriistan, hirven ja karhun, jahtien tarpeet ovat olleet tämän kokonaisuuden suunnittelun lähtökohtina. Samalla Karhusta on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman monikäyttöinen yleisasuste loppusyksyn ja talven kylmemmille keleille.





Päälliskangas on hiljaista ja pehmeäksi harjattua mikrokuitua, joka on käsitelty vettä hylkivällä DWR-pinnoitteella, niinpä pisarat eivät imeydy kankaaseen. Vedenpitävä ja hengittävä Gore-Tex -kalvo on vapaasti ripustettu ulkokankaan ja sisävuoren väliin. Erillinen vuori (housuissa verkkokangas ja takissa perinteinen silkkimäisen liukas), lisää puvun käyttömukavuutta ja monikäyttöisyyttä, sekä suojaa arvokasta kalvoa kulumiselta. Kaikkein suurimmalle rasitukselle joutuvat kohdat, kuten harteilla repun hihnojen alle osuva ja lahkeiden suun sisäosat on peitetty karkeammilla hankausta sietävillä lisävahvikkeilla.









Karhu-asu on suunniteltu yksityiskohdiltaan ja leikkaukseltaan yhdistettäväksi Beretta Interactive System -kerrospukeutumisjärjestelmän (BIS) kanssa. Näin asuun saadaan lisättyä helposti mukavia lämpökerroksia todella kylmillä ilmoilla ja passissa paikallaan ollessa.





Takki on valittavana myös kirkkaana oranssina Realtree AP® Blaze -kuviolla.



Takin yksityiskohdat:

Kaulukseen integroitu huppu
Kauluksessa fleece-vuori
YKK-vetoketjut
Radiotasku, jossa on reikä antennia varten, olkapäässä myös antennilenkki
Käsien lämmittelytaskut
Suuret etutaskut, joissa läpän ylös ripustuksen mahdollisuus
Ilmanvaihtoaukot kainaloissa vetoketjulla
Tarranauhasäätö ranteessa
Tuulenpitävä sisämansetti
Selässä riistapussi
Uuma- ja vyötärönauhan säätömahdollisuus
Irrotettavat tuuletushenkselit "Beretta Hands Free"
Povitasku ja hihatasku


Housujen yksityiskohdat:

Integroitu vyö, joustavalla vyötäröllä
Sivutaskut vetoketjulla ja reisitaskut läpillä
Säädettävä tarranauha polven ja kengän takana
Lahkeissa lumilukot nauhakoukulla



https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-karhu-jacket/gu204t1970/

https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-karhu-pants/cu842t1970/









Beretta Ibex NeoShell




Ibex NeoShell -asun suunnittelun lähtökohdaksi on otettu intensiivinen liikkuva metsästys tuulisilla alueilla, kuten avomaastossa ja suurten korkeuserojen tuntureilla, jossa voimakkaita fyysisen aktiivisuuden jaksoja voi seurata myös pitkiä lepoaikoja. NeoShell toimii useimpia kalvomateriaaleja tehokkaammin, eikä vaadi tiettyä lämpötilaeroa tai kosteusprosenttia asun sisä- ja ulkolämpötilan välille alkaakseen hengittää (kuten mm. Gore-Texin ja monen muun valmistajan kalvot). NeoShell päästää vapaammin ilmaa lävitseen, mikä tehostaa kosteuden siirtoa huomattavasti perinteisiin kalvoihin nähden.







Huokoisempi mutta vesitiivis Polartec NeoShell -kalvomateriaali on laminoitu asun eri kohdissa erilaisiin pintakankaisiin, jotta on saavutettu optimaalinen hengittävyys, sateenpitävyys (kaikissa kohdissa ei tarvita yhtä suurta tiiviyttä) ja kulutuksen kesto. Asussa on myös vetoketjuilla säädettävät tuuletusaukot kainaloissa ja reisissä. Näin on saatu aikaan yksi markkinoiden parhaiten hengittävistä vedenpitävistä asuista. Takissa ei ole erillistä vuorikangasta, se on ns. kuoritakki.






Kuoritakin idea on pitää käyttäjä kuivana sateelta ja suojata tuulelta. Alle laitetaan tilanteen mukaan kosteutta siirtävää alusvaatetta ja/tai lämmittävää välikerrosta. Monista muista kuorivaatteista poiketen Ibex NeoShell on joustavaa materiaalia eikä tunnu päällä jäykän peltiseltä. Se ei myöskään kahise siinä määrin kuin monet aiemmin kokeilemani kuoritakit. Asu on suunniteltu yksityiskohdiltaan ja leikkaukseltaan yhdistettäväksi Beretta Interactive System -kerrospukeutumisjärjestelmän (BIS) kanssa. 



Takin yksityiskohdat:

Kiinteä huppu, “Easy Movement” -muotoilu ja säätönauhat
Vedenpitävä YKK-vetoketjut
Radiotasku antennilenkillä
Suuret taskut edessä
Ilmanvaihtoaukot kainaloissa vetoketjulla
Tarranauhasäätö ranteessa
Tuulenpitävä sisämansetti
Selässä riistapussi
Vyötärönauhan säätömahdollisuus
Irrotettavat tuuletushenkselit "Beretta Hands Free"


Housujen yksityiskohdat:

Vyötärön säätö tarranauhalla
Vyölenkit
Vedenpitävät YKK-vetoketjut
Vetoketjulliset ilmanvaihtoaukot reiden ulkoreunassa
Lahkeissa lumilukot nauhakoukulla



https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-ibex-neoshell-jacket/gu194t1966/

https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-ibex-neoshell-pants/cu832t1966/









Trailhead Thermal Pro



Trailhead Thermal Pro fleece-takki on käytännöllinen asu. Kangas on valmistettu uusimmalla Polartec Themal Pro -tekniikalla, joka antaa aiempaa paremman lämpöeristyksen pienemmällä materiaalimäärällä ja näin myös entistä kevyempänä vaatteena. Kankaan sisäpuolen huokoisuus vangitsee ilmaa ja muodostaa näin kevyen mutta lämpimän eristeen.





Trailhead Thermal Pro -takkia soveltuu kuivalla ilmalla mainiosti päällystakiksi. Siinä on reilun kokoiset lämpimät sivutaskut ja rintatasku, jota voi käyttää myös radiotaskuna. Trailhead Thermal Pro -takki on suunniteltu yksityiskohdiltaan ja leikkaukseltaan yhdistettäväksi Beretta Interactive System -kerrospukeutumisjärjestelmän (BIS) kanssa. Niinpä se on kiinnitettävissä lämpövuoreksi muihin BIS-yhteensopiviin takkeihin.


Ennen kaikkea Trailhead Thermal Pro on mukavan pehmeä ja lämmin jokapaikan asu, joka sopii monipuolisesti vapaa-aikaan ympäri vuoden. Kangas kuivuu nopeasti, koska keinokuitu ei ime itseensä kosteutta.


https://estore.beretta.com/en-eu/beretta-trailhead-thermal-pro-jacket/p3441t1967/