MAN Center Espoon myyntipäällikkö Janne Laaksonen otti yhteyttä ja kysyi, kiinnostaisiko ottaa testiin eli koeajaa MAN TGE 4x4 "Jaeger Van". Hetken löi ajatuksissa sutia, en oikein osannut yhdistää kuulemaani mihinkään aiemmin näkemääni. Toisaalta vastaus oli itsestään selvä, kun tajusin sen olevan saksalaisen hyötyajoneuvovalmistajan näkemys metsästäjän autosta kaikilla herkuilla.
Ensihämmennyksen jälkeen alkoi kuva kirkastua. Käytännössä MAN TGE perustuu pitkälti Volkswagen Crafteriin. Tämä ei tietenkään ole huono asia, päinvastoin. Silmämääräisesti isoimmat erot volkkariin ovat keulamaskin uudelleen muotoilu ja sisustuksen yksityiskohdat. Mutta "Jaeger Van" -erikoismallin mielenkiintoisimmat yksityiskohdat liittyvät sen erikoisvarustukseen metsästystä ja muuta eräilyä silmällä pitäen. Siinä on: Seikel-alustankorotussarja, isot all terrain -renkaat, tasauspyörästönlukko, vahvistettu etuakselisto, koirahäkit, muunneltavat Modul System -laatikostot lukittavalla asekaapilla… jne.
MAN TGE 3.180 2.0 TDI 4x4 koeajossa
Hämmästely jatkui ensimmäisellä koeajolla. Ensinnäkin autoon oikeasti noustaan ja siellä istutaan selvästi muuta liikennettä ylempänä. Korkealta ohjaamosta näkee jopa edessä olevien maastureiden ja tavallisten pakujen yli helposti. Tämä luo turvallisuudentunnetta ja muutenkin ihan omanlaisensa fiiliksen ajamiseen. Isoista rekoista ja työkoneista tuttu ”pomppujousitettu” kuljettajanistuin on todella mukava, ellei peräti ylellinen. Penkki sisältää mm. sähköisesti säädettävän nelisuuntaisen ristiseläntuen ja käsinojat molemmilla puolilla. Niin ja mainitsinko jo, että penkki on varustettu myös hierontatoiminnolla… Tämän istuimen ominaisuudet tulevat parhaiten esille pitkillä matkoilla ja kuoppaisilla teillä. Säätövaroja riittää myös pidemmällekin kuskille. Olo on kuin istuisi kotona TV-tuolissa.
Vieressä on vielä asialliset tilat kahdelle repsikalle. Eli kolme aikuista matkustaa oikein mukavasti pidempiäkin matkoja.
Toki auton isot mitat joka suuntaan (pituus 6 m, leveys 2 m ja korkeus 2,6 m) aiheuttivat aluksi lievää hermostuneisuutta ajamiseen, mutta melko nopeasti tunne rauhoittui. Nämä nykyaikaiset pakut ovat melkein mukavampia ajaa kuin henkilöautot. Jopa ahtaissa tiloissa parkkipaikoilla on tällaisen kaapin pyörittäminen täsmällisempää kuin henkilöauton. Isoista peileistä näkee hyvin sekä sivuille että alas, ja taaksepäin on erittäin laajakuvainen peruutuskamera. Näin ison mutta kulmikkaan korin hahmottaminen on pienen totuttelun jälkeen erittäin helppoa. Esimerkiksi parkkiruutuun voi peruuttaa kamerasta katsoen sentin parin tarkkuudella ja näkee heti, jos tielle ilmaantuu mitä tahansa varottavaa.
Alkuihmettelyyn liittyi myös moottorin ja voimansiirron mutkaton yhteispeli. Rivakka 177-hevosvoimainen turbodiesel yhdessä 8-vaihteisen automaattivaihteiston kanssa antoi kulkemiseen tekemisen meininkiä. Tavallisen jahtireissun kuormauksella Jaeger Van liikkui henkilöautomaisen rivakasti ja jatkuvavälitteisen nelivedon ansiosta selvästi jämäkämmin. Volkswagenista tuttu 4MOTION -nelivetojärjestelmä on varustettu taka-akselin yhteyteen viedyllä Haldex-kytkimellä, joka jakaa voiman etu- ja taka-akseleiden välillä. Erikseen kytkettävissä on taka-akselille lukko.
Tientukkeeksi tällä ei siis tarvitse jäädä, ja ohituksetkin hoituvat sutjakkaasti. Automaatti vaihtaa nopeasti mutta eleettömästi ylös- ja alaspäin. Alusta on asiallisen tuntuinen, joskin korkea koppa hieman kallistelee kurveissa siihen malliin, että lujaa pääsee, mutta urheilupirssi tämä ei ole. Toki auton pituus tekee myös kaupunkikieputtamisen hieman kankeaksi.
Asiallinen varustus
Tienpäällä huomaa heti myös lisää asiallisia ominaisuuksia. Ohjaamo on täynnä pieniä ja suuria hyvin suunniteltuja säilytyspaikkoja asioille. Koko tuulilasin pituudelta kojelaudassa on syvä lokerikko sähköliitäntöineen. Lisää säilytystiloja ja USB/12 V pistorasioita löytyy sivuilta, hansikaslokeron päältä, katonrajasta ja ovista. Keskimmäinen istuin taittuu tarvittaessa työpöydäksi, jossa on paikka tabletille, mukiteline ja säilytyslokero. Lisäksi säilytystilaa on piilossa matkustajan penkin alla. Lisävarusteena saa myös 230 V pistorasian. Näitä kaikkia oppii arvostamaan, kun samaan aikaan käsillä ja latauksessa on oltava kännykkä, VHF-puhelin, tablettitietokone, koirapantoja, virtapankki, otsalamppu, jne. Nyt kaikille tarvikkeille on omat paikkansa, eikä tavaraa loju latausjohtojen päässä penkillä/penkinvälissä/lattialla ja keskikonsolissa.
Ohjaamo on muutoinkin varsin hyvin varusteltu. Infotainment -järjestelmä sisältää värillisen 21 cm TFT-kosketusnäytön, jossa on läheisyysanturi (tämä siis todellakin osaa ennakoida kosketusta ja muuttaa näyttöä tarvittaessa sen mukaan). Paketti sisältää mm. radion kaksoisvirittimellä, navigointitoiminnon, peruutuskameran, neljä 20 watin kaiutinta, ja kaikki perustoiminnat kännykän liittämiseen, kuten bluetooth jne.
Automaatti-ilmastointi kahdella vyöhykkeellä ja ajastettavalla/kauko-ohjattavalla polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä on puhdasta käytännöllisyyttä, kun ohjaamo pysyy moottori sammutettunakin miellyttävän lämpöisenä ja kuivana. Auton voi myös klikata lämpenemään jo matkojen päästä sitä lähestyttäessä. Kätevää talvisessa maastossa.
Pimeällä ajettaessa LED-ajovalot näyttivät oikein mallikkaasti pitkälle eteenpäin ja penkkojen reunoille. Myös mukautuva vakionopeudensäädin luo mukavuutta ja turvallisuutta. Yhdessä automaattivaihteiston ja hätäjarrutusavustimen kanssa järjestelmä jarruttaa ajoneuvon tarvittaessa täyteen pysähdykseen asti. Varusteita ja lisävarusteita valittavana on oikeasti hengästyttävän pitkä lista: pysäköintiavustin, poistumisavustin, aktiivinen kaistavalvonta ja kaistanvaihtoavustin, perävaunun peruutusavustin, sivutuuliavustin, väsymyksen tunnistin, kaukovaloassistentti, valo/sadetunnistin, mäkilähtöavustin…
Kokemuksia ja havaintoja
Muutaman viikon koeajon aikana kokeilin Jaeger Vania normaalissa arkiajossa kuten kauppareissuilla, riistanruokintareissuilla, jahtihommissa sekä parilla hieman pidemmällä reissulla. Auton kanssa tuli nopeasti sinuiksi, enkä törmännyt varsinaisesti mihinkään ongelmiin. Tiettyjä ominaisuuksia kuitenkin iso auto tuo väistämättä tullessaan. Esimerkiksi auton korkeus. Tavaratilassa on täysi seisomakorkeus, mikä on mukava asia, mutta yhdessä korkean maavaran kanssa se tarkoittaa yli 2,6 metrin korkeutta koko autolle. Tästä taas aiheutuu, ettei auto mahdu tavalliseen autotalliin.
Hetken metsäteitä ajeltuani ajattelin pestä auton kuvien ottamista varten. Olisin pessyt sen pihassa painepesurilla, mutta pakkasta oli jo sen verran, etten halunnut glaseerata autoa ja pihakiveystä paksuun jäähän. Niinpä ajattelin käydä pesettämässä sen pesukadulla Ideaparkissa. Ajoin paikalle vain tajutakseni, jottei tämä tietenkään mahdu ovista sisään. Nopealla googlauksella en löytänyt lähialueelta yhtään paikkaa missä tämän voisi pesettää. Toki niitä varmasti jossain olisi tarjolla, mutta nyt mentiin näin. Niinpä kaikki kuvat ovat kuraisesta autosta.
Ison koon hahmottaa helposti cittarin vieressä. Suzuki Vitara 1.6 GL kokemukset, voit lukea: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2017/10/Suzuki-Vitara-1.6-GL-vuosimalli-2017-maastoauto-testi.html |
Iso koko näkyy luonnollisesti myös kulutuksessa. Valmistaja ilmoittaa määrät maantieajossa 5,5, kaupungissa 9,6 ja yhdistetty 8,9 l/100 km (CO2 päästöt 234 g/km). Käytännössä omissa ajoissani tuntuu olevan mahdotonta päästä alle kympin kulutuslukemiin. Määräaikaishuollot tulevat vastaan 50 000 km välein ja hammashihnan vaihto ensimmäisen kerran 250 000 km kohdalla.
Eteneminen metsäuralla
Isosta koosta on tosiaan hyötynsä ja haittansa. Eteneminen metsäteillä/urilla sujui oikein mallikkaasti kaikkialla, missä uskalsin autoa kokeilla. Uskallusta hieman hillitsi se tosiasia, että kun ajat tämän kokoisen järkäleen kiinni sopivasti pahaan paikkaan, niin apuun on ihan turha soittaa hondamiestä, silloin tarvitaan traktoria. Usein kapeiden metsäautoteiden yli (varsinkin talvella) kaartuu puita, joka tarkoittaa helposti jatkuvaa oksien raapimista katolla. Siksakkauskääntymiset keskellä metsätietä voi myös suosiolla unohtaa. Onneksi tosin urien päissä on lähes aina kääntöpaikkalenkit, koska pääseväthän siellä kulkemaan tukkirekatkin. Mutta kaikkineen Jaeger Van etenee täysin varmasti paremmin ja pidemmälle huonoilla urilla, kuin henkilöautot, peruspakut tai cittarit. Se ei siis ole huono valinta maasto-ominaisuuksienkaan puolesta.
Alustaa ei ole varsinaisesti panssaroitu, vaan suojattu kevyemmin muovilla ja pellillä. Seikelin valikoimasta löytyy kuitenkin lisävarusteina laaja valikoima erilaisia panssarisuojia pohjakosketuksia vastaan. https://www.seikel.de/produkt-kategorie/man-tge-eh/?lang=eh |
Rengastus 225/75 R16 |
Tavaratila
Mennäkseni kuitenkin asian ytimeen, eli mikä tekee MAN TGE 3.180 2.0 TDI 4x4 -pakusta "Jaeger Vanin". Se kaikki löytyy tavaratilasta sekä alustasta. Isot liukuovet aukeavat molemmin puolin rahtitilaa ja perässä on normaalit pariovet. Takatila on siis iso ja valoisa, sinne on helppo nousta, sisällä on seisomakorkeus, tavaraa on helppo lastata niille suunniteltuihin paikkoihin ja avotilaan.
Repsikan puoleisen liukuoven takaa löytyy (tarvittaessa irrotettavat) koirahäkit kahdelle isolle koiralle. Häkkien päälle on mahdollista asentaa kaukalo esimerkiksi koirien tarvikkeita varten. Itselläni ei ole metsästyskoiraa, mutta huomasin näiden häkkien toimivan erittäin hyvin myös laukkujen, reppujen, saappaiden ja muiden tarvikkeiden kuljettamiseen, niin etteivät ne pääse sellumaan pitkin tavaratilaa. Yhteen häkkiin mahtuu kamaa helposti saman verran kuin koko henkilöauton tavaratilaan. Kuljetin häkeissä myös mm. juurikkaita peuranruokintapaikalle.
Kuljettajan puoleisen liukuoven takaa pääsee käsiksi autoon integroituun vesipisteeseen, joka on erittäin käytännöllinen koirien huoltoa varten. Täältä käsin aukeaa myös lukittava Modul System -asekaappi. Kaapissa on tilaa kahdelle pitkälle aseelle. Käytännössä näihin laatikoihin kannattaa leikata aseen muotoinen vaahtomuovi suojaamaan iskuilta, sekä lippaan ja lukon erillistä säilyttämistä varten.
Takaovien kautta aukeaa suora väylä Modul System -laatikostoon, joka on räätälöitävissä täysin omien mieltymysten ja tarpeiden mukaisesti. Sisävalaistus on toteutettu led-valoilla. Tavaratilan lattia on verhoiltu alumiinikennolevyllä ja seinät vanerilla. Lattia- ja seinäkiskot mahdollistavat kuormansidontapisteiden ja kalusteiden siirtämisen ja poistamisen. Näin tila voidaan nopeasti vapauttaa rahti- tai muuhun työkäyttöön.
Laatikostossa ledivalaistus. Alimpaan lokeroon saa kätevästi asepussit. |
Testaamani Jaeger Van on vielä kehitysvaiheessa. Seuraavaksi on suunnitteilla lisävarusteiksi mm.
- työvalot taakse / sivuille pimeässä operointia varten
- led Bar katolle
- tehokkaampi invertteri
- kalastajalle vapaputket sisäkattoon
- ilmalämmitin
- vinssi, jolla voidaan tarvittaessa vetää riistapulkka sisälle tavaratilaan asti
- ja mitä ikinä asiakkaat keksivät muutostöitä autoihinsa pyytää
Loppuyhteenveto
Mitäkö ajattelen tästä kaikesta ja kenelle MAN TGE 3.180 2.0 TDI 4x4 Jaeger Vania voi suositella. No, tämä on epäilemättä paras ja tarkoituksenmukaisin jahtipirssi, jota olen päässyt koskaan kokeilemaan. Siinä on paljon erinomaisen hyviä puolia, joitakin haasteita, mutta yksi iso ongelma. Se on nimenomaan se hinta, eli köyhälle kaikki on kallista…
Koeajoauton verollinen ohjehinta on 80.447,67 €
Hinnasta Seikel-varustuksen osuus on 4.000 € ja Modul System-päällirakenne 5.790 €. Hintaan voi siis merkittävällä tavalla vaikuttaa ylös- tai alaspäin valitsemalla tai jättämällä valitsematta erilaisia lisävarustuksia. Myös TGE-mallistossa on useita erihintaisia autovaihtoehtoja.
Joka tapauksessa, valitsi tästä sitten karvahatumman tai vauraamman version, niin hinta lienee pitkä todella monelle yksityishenkilölle. Mutta tilanne onkin jo tyystin toinen, jos olet yrittäjä, joka tarvitsee tällaista pakua arkiseen puurtamiseen jakelu- tai asennusautona. Autosta saa halutessaan myös kuorma-autoversion. Firman kirjanpidon ja verovähennysten kautta asiaa ajateltuna tässä kaikessa alkaa olla jo ideaa ;-)
That's no Van. That's a MAN. |
MAN TGE sivusto, josta ladattavissa mm. hinnastot.
https://www.van.man/fi/fi/kevyt-hyotyajoneuvo.html
Seikelin sivusto, jossa on tietoa TGE:hen tarjolla olevista varustelumahdollisuuksista.
https://www.seikel.de/produkt-kategorie/man-tge-eh/?lang=eh
Modul systemin sivusto:
https://www.modul-system.fi/fi/catalog/node/man-tge-17-l3h3-3640-mm-99-m3
MAN TGE -esite PDF
https://www.van.man/van/media/contentmedia/doc/business_website_finland/MAN_TGE_Catalogue_Finland.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti