keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Tikka T3x Arctic ja Sako 85 Bavarian Carbine testissä



Kaksi kaunista kivääriä. Tikka T3x Arctic ja Sako 85 Bavarian Carbine ovat hyvin erilaiset, mutta eri lähtökohdistaan huolimatta käyttökelpoiset samanlaisissa jahdeissa.

Sako 85 Bavarian Carbine on sirolla pähkinäpuisella kokotukilla. Ase on kevyt, kätevän kokoinen ja mukava kädessä. Tähtäimeksi on valittu saksalainen Steiner Ranger 2-8 x 42 allround-kiikaritähtäin. Yhdistelmä on klassisen tyylikäs metsästysluodikko.

Tikka T3x Arctic on tarkoituksenmukaisella laminaattitukilla. Ase on jämäkän käytännöllinen. Ylisuurta lukon kampea on helppo käyttää vaikka pakkasella hanskat kädessä. Aseessa on diopterityyppinen avotähtäin, jonka etäisyys on mahdollista säätää 100-600 m välille. Tikka T3x Arctic on alusta asti suunniteltu viranomaisten erityistarpeet huomioon ottaen.



Testiin syksyn karhujahtia varten


Valitsin kiväärit testiin karhujahtia silmällä pitäen. Molemmat aseet ovat erittäin sopivat suurriistan ajometsästykseen ja siihen myös suunnitellut, vaikka toki lähtökohdat ovat tyystin erilaiset. Kaliiperiltaan molemmat testiaseet ovat .308 Win, joka on monessa mielessä yksi parhaita patruunoita suurriistan metsästyksessä.

Ikävä kyllä karhujahti pohjoiseen peruuntui tänä vuonna force majeure -syystä. Aiotusta poiketen testailinkin näitä luodikoita syksyn/alkutalven mittaan ampumaradalla, peuran ja hirven ajometsästyksessä sekä peuran hämäräkyttäyksessä. Samassa yhteydessä testailin tuttua Super Hammerheadia ja itselleni uutta lyijytöntä Powerhead Barnes TSX -patruunaa.











Sako 85 Bavarian Carbine


Sako 85 Bavarian Carbinen erottaa nopeasti ampumaradan tai metsästysmajan asetelineestä muista luodikoista. Kokopitkä baijerilaistukki on kapea ja siro. Takatukin muotona on ”sianselkä”. Poskipakan muotokin noudattaa vanhaa eurooppalaista perinnettä. Ase on kätevän kokoinen, kokonaispituudeltaan 101 cm ja painoakin vain 3,1 kg. Kaiken kaikkiaan eleettömästi huomiota herättävä ase. Tähtäimeksi testiaseeseen on valittu saksalainen Steiner Ranger 2-8 x 42 allround-kiikaritähtäin.




Aivan ensimmäiseksi kävin kohdistamassa kiikaritähtäimen ja testaamassa aseen käynnin. Testipatruunana Powerhead Barnes TSX. Tehdas lupaa aseen vapaasti värähtelevän kylmätaotun piipun ampuvan 100 metrin matkalta alle 3 cm kasaa. Tämä tulikin todistettua, ellei mukaan lasketa muutamaa omasta laukaisuvirheestäni johtuvaa pummia ;)

Tukista saa miellyttävän otteen. Se antaa tähtäykseen hyvän suuntavakavuuden mutta rentouden tunteen. Aseen vetopituus on 35,5 cm (liipaisimesta perälevyyn). Lukon kampi on ergonomisesti oikein sijoitettu. Siitä saa hyvän otteen, joka mahdollistaa nopean latausliikkeen, vaikka ase on valmiina ampuma-asennossa olkapäällä. Liipaisimessa on herkistin.

Aseen varmistin on kaksiasentoinen. Lukon ollessa vireessä ja varmistin taka-asennossa ovat laukaisulaite ja lukon kampi molemmat lukittuina. Kuitenkin aseesta voi poistaa patruunat tai syöttää lippaaseen lisää patruunoita. Näin tehdäkseen on käytettävä varmistimen edessä olevaa painonappia. Nappi vapauttaa lukon kammen säilyttäen samalla lukkolaitteen varmistettuna. Tämä lisää käsittelyn turvallisuutta.

Patruunoita mahtuu viisi lippaaseen ja yksi patruunapesään, joten kapasiteetti riittää hyvin myös Keski-Euroopan tiukkoihin ajojahtitilanteisiin. Lipas on ns. risuvarmennettu, eli sen irrottamiseksi täytyy samaan aikaan painaa lippaan etupäätä ja vetää vapautussalvasta. Varsin kätevä ominaisuus, joka estää lippaan putoamisen vahingossa.


Steiner Ranger 2-8 x 42


Ensivaikutelma Ranger-tähtäimestä oli oikeastaan mitäänsanomaton. En edes kiinnittänyt siihen erityistä huomiota ampumaradalla kivääriä testatessa. Vasta kotiin tultuani jäin miettimään ja harmittelemaan, etten tehnyt kiikariin liittyen muistiinpanoja ollenkaan. Sitten aseella kylmäharjoittelua tehdessäni ja eri kohteita takapihalta tähtäillessä tajusin. Laadukkaan kiikarin kuulukin olla juuri näin.

Kuva on laaja ja kirkas, silmän etäisyys sopiva (9 cm) eli riittävä. Suurennussuhteen valintakiekko kiertyy kevyesti. Suurennosväli 2-8x on käytännössä riittävä oikeastaan kaikkeen suurriistan metsästykseen. Ristikon valon saa napsautettua helposti päälle sekä säädettyä päiväkirkkaudesta hämärään sopivaksi himmeydeksi. Pituutta 30 cm ja painoakin vain 585 g. Eli kaikki on juuri niin kuin pitääkin.

Kiikari on tähtäämistä varten. Mitä vähemmän siihen itseensä tarvitsee kiinnittää huomiota, sen parempi. Aikaisemmat kokemukseni Steinerin kiikaritähtäinten ja katselukiikareiden laadusta puhuvat puolestaan. Olen omin silmin nähnyt, kuinka huolella näitä optiikoita tehdään.









Tikka T3x Arctic


Tikka T3x Arctic on myös omalla karulla ja käytännöllisellä tavallaan omintakeinen luodikko. Oranssi-harmaa laminoitu tukki. Paksu piippu avotähtäimillä ja ruostumattomat raudat, sekä ylisuuri metallinen lukonkampi. Kaikki ominaisuuksia, jotka eroavat perusaseista.

Yksittäisistä asioista ehkä eniten tätä luodikkoa luonnehtii se tosiasia, että Kanadan armeijan arktiset Rangers-joukot valitsivat tämän kiväärin palvelusaseekseen. Kiväärejä on tilattu yhteensä 6.820 kpl. Tämä valinta ei ollut sattuma. Ase kävi ennen valintaansa tiukat Nato-standardin mukaiset testit voittajana lävitse. Aseen käyttöä ja tarkkuutta testattiin jopa -51 °C (-60 °F) pakkasessa. Aseella ampumisen, tähtäinten säätöjen ja lippaan vaihdon pitää onnistua reilussa pakkasessa hanskat kädessä. Aseen mekaniikan kestävyyteen kuljetuksissa ja pudotuksissa kiinnitettiin erityistä huomiota. Kaliiperivaatimuksena .308 Win.




Asetestauksesta ja -hankinnasta vastaava Maj. Carl Gendron luonnehtii päätöstä mm. näin:
"You cannot, not like this weapon — it's a top tier weapon. It's one of the best in the world in that price range so there's no problem with that. I'm 100 per cent confident they [Rangers] are going to love it." "The gun will be extremely reliable because it's made of stainless steel. It's very corrosion resistant. We tested it specifically for use in the North in adverse conditions." "We're confident that the rifle can stop a polar bear with the ammunition that we're providing, that was also tested."




Testasin asetta ensimmäisen kerran ampumaradalla yhdessä Sako 85 Bavarian Carbinen kanssa. Tikka T3x Arcticin diopterityyppiset avotähtäimet suoraan sanottuna hymyilyttivät ensituntumalta. Tai siis tähtäimet itsessään kyllä vakuuttivat, mutta oikeammin etäisyyden säätömahdollisuus 100-600m välillä tuntui naurettavan ylimitoitetulta. Sitten muistin ampuneeni vastaavilla rynkyn tähtäimillä armeijassa 150 ja 300 metrin matkalta jopa valiot. Jos siis alokas Halonen osui tuolla tähtäinkuviolla 300 metriin pystyyn pomppiviin maaleihin, niin mikä jottei oikeasti pätevä ampuja voisi osua noilla puoleen kilometriinkin. Ampuihan Simo Häyhäkin ennätyksensä ihan tavallisilla pystykorvan avotähtäimillä.





Oli siis aika kaivaa Taistelijan opas mallia 1980 esille ja palauttaa vanhat opit rynnäkkökiväärillä ampumisesta taas mieleeni. Tehdas lupaa tarkkuudeksi myös Tikka T3x Arcticille 100 metrin matkalta alle 3 cm kasaa. Diopteri voidaan säätää ja kohdistaa ruuvimeisselillä valitulle patruunalle, mutta tehdasasetukset toimivat Super Hammerheadilla ihan nappiin vakiona. Oma reserviläiskuntoni ei aivan 3 cm kasaan yltänyt, mutta aika nopeasti ihastuin ajatukseen avotähtäimistä. Diopterilla löytää kohteen nopeasti ja helposti, koko ajan voi pitää molemmat silmät auki. Tämä sopii erinomaisen hyvin nopeisiin liikkuviin tilanteisiin, joita suurriistan ajojahdissa väistämättä tulee eteen.







Ampumatuntuma on jämäkkä. Reilun kokoiseksi muotoillusta lukon kammesta saa tukevan otteen. Ampumisessa on tekemisen meininki ilman isompaa hienostelua tai hifistelyä. Etuvedollinen laukaisu tuntuu aseeseen sopivalta ja toimii johdonmukaisesti. Aseen kokonaispituus on 102 cm ja paino ilman varusteita 4 kg. Lipaskapasiteetti on poikkeuksellisen suuri, 1 + 10 patruunaa. Ase käyttää samaa lipasta kuin Tikka T3x Compact Tactical Rifle (CTR), myös Sako TRG 22 lippaat sopivat aseeseen. Picatinny-varustekiskoon voi kiinnittää minkä tahansa Weaver- tai U.S.Mil.Std 1913 -tyyppisen kiikarinjalan.

Alan oivaltaa tämän aseen hienouden, ja se on nimenomaan siinä, ettei mitään ylimääräisiä ja toimintavarmuutta haittaavia hienouksia ole. Se on tehty työkaluksi karuihin olosuhteisiin, joissa oma henki saattaa olla kiväärin toiminnasta riippuvainen. Tämä jos joku on ase ”miehille, jotka kulkevat omia polkujaan”.






Testin kokemukset


Molemmat kiväärit kulkivat mukana vuorotellen ja välillä yhtä aikaakin syksyn jahdeissa. Vaikka hirvi- ja peurajahdeissa ei kaatoa kohdalleni osunut, niin pääsin ampumatilanteita useita kertoja simuloimaan. Erityisesti peurajahdeissa eteen tulleita mutta niissä ajoissa rauhoitettuja yksilöitä tähtäilin kylmäharjoitteluna useita kertoja. Sekä Steiner Ranger että Tikan diopteri toimivat hyvin nopeissa tilanteissa lyhyillä matkoilla. Vaikka opin pitämään avotähtäimen käyttämisestä, täytyy totuuden nimissä sanoa, että vähänkin pidemmällä matkalla valitsisin paljon mieluummin Steinerin tähtäinkiikarin.




Vein Steiner ja Sako 85 Bavarian Carbine yhdistelmän myös peuran hämäräkyttyylle. Ranger 2-8 x 42 ei varsinaisesti ole mikään hämäräkiikari, mutta 30 mm runkoputki ja ristikon valopiste tarjoavat jo jonkinlaiset eväät myös pimeään. Kytisreissulta sain saaliiksi tuplavasat. Tuli siis todettua, että peuran kytistely onnistuu lumisissa olosuhteissa hyvin myös laadukkaalla päiväkiikarilla, varsinkin jos matkassa on mukana katselukiikarit. Nylkyhommissa huomasin Barnes TSX-luotien toimineen moitteettomasti. Molemmissa tapauksissa luoti on lävistänyt lavat, toisessa hiukan muuttanut suuntaansa repien kylkiluista ulostulon. Jäljet ovat kuitenkin ihan siistit, ja on mukava tietää, ettei näissä lihoissa ole ainakaan lyijyjäämiä.



Powerhead Barnes TSX aukeaa ja toimii esimerkillisesti. Kuvat Risto Torvinen


Ulkoilutin kytisreissulle kertaalleen piruuttani myös Tikka T3x Arctic -kivääriä. Halusin katsoa, kuinka diopterilla näkee kytishommissa. Ja hyvinhän sillä näkee niin kauan kuin paljaalla silmällä näkee ja pystyy kontrastia erottamaan. Käytännössä metsäisellä kytispaikalla auringonlaskuun asti, eli ei kovin myöhään. Vastaavasti hyvällä tähtäinkiikarilla näkee ampua vielä siinäkin vaiheessa, kun paljaalla silmällä ei erota enää mitään yksityiskohtia kytispaikalta. Super Hammerheadia en riistalaukaukseen siis päässyt tällä kertaa testaamaan, mutta aiempina vuosina olen sitä paljon käyttänyt ja toimivaksi todennut.





Molemmat testiaseet herättivät omistushaluja. Sako 85 Bavarian Carbine ja Steiner Ranger 2-8 x 42 – yhdistelmä on klassisen tyylikäs metsästysluodikko ja sopisi mainiosti omiin suurriistajahteihini yleisaseeksi paremmin kuin hyvin. Jos joskus alan erakoksi ja muutan Alaskaan, niin Tikka T3x Arctic on siinä tapauksessa ehdoton valinta työkaluksi.


#teamsakonordic




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti