tiistai 17. helmikuuta 2015

Zeiss Victory V8 2.8-20x56 ja Conquest DL 3-12x50 testi


Peurakyttyyn loppukauden käytin neljän mielenkiintoisen Zeissin testaamiseen. Tarkastelun alla oli kaksi tähtäinkiikaria ja kaksi katselukiikaria. Aloitetaan kokemusten purku tähtäinkiikareista.

Nämä metsästyksen yhteydessä tehdyt testit toki hieman hankaloittavat itse asiaa, eli jahtia, mutta toisaalta jos meinaa selvittää kuinka hyvin jokin apuväline toimii äksönissä, niin rehellisin tapa on kokeilla sitä huolellisesti itse toiminnassa useita kertoja erilaisissa olosuhteissa. Näin siis toimin tälläkin kertaa, vaikka lähtökohtaisesti ei ollut mitään syytä epäillä, etteivätkö nämä testiin saamani tuotteet olisi vähintään toimivia peurankytistelyyn.




Zeiss Victory V8 2.8-20x56


Zeiss Victory V8 2.8-20x56 on kyllä todellinen pomo. Paras tähän asti testaamistani kytisputkista on ollut ehdottomasti Zeiss VictoryDiavari 6-24x72 T*FL. Vaan eipä ole enää! Victory V8 ei häviä sille oikeastaan millään osa-alueella, mutta voittaa käytettävyydellä, eli pienemmällä koolla ja keveydellä.

Victory V8 on ehdottomasti Zeissin tähtäinkiikarivalikoiman huippumalli. Se on suunniteltu pitkille matkoille ja hämäräkäyttöön. Kun hämäräkyttyyllä käänsi suurrennosta kohti x20:ntä, ei kuvan valoisuus havaittavasti huonontunut.  Toki normaalisti peurakyttyyllä hämärässä ei isoille suurenoksille ole juurikaan käyttöä, mutta pellonlaidassa kettupassissa tämä ominaisuus mahdollistaa suoristuksia, joihin omalla pienemmällä Victory Diavarillani ei mitenkään pysty. V8:n kuvan valovoimaisuus on muutoinkin Zeiss Victory Diavari 6-24x72 T*FL:n tasoa, eli markkinoiden paras.


ASV (luodin lentoratakompensaattori) mahdollistaa tarkat säädöt eri etäisyyksille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun ase on kohdistettu normaalisti sadalle metrille, niin lentoratakompensaattorin avulla voi tähdätä vaikkapa kolmeen sataan metriin normaalisti ilman korjauksia vain kääntämällä tähtäinkiikarin säätönupista asetuksen oikeaksi. Parallaksisäädintä kiertämällä voidaan säätää optimaalinen tarkkuus kaikille osumaetäisyyksille ja välttää parallaksin aiheuttamat osumavirheet. Poikkeuksellisen paksu (36 mm) runkoputki mahdollistaa erittäin laajan ristikonsäädön ja laajan näkökentän. Eniten näistä ominaisuuksista metsästyksessä on hyötyä safareilla ja vuoristojahdeissa, joissa ampumaetäisyydet kasvavat usein jopa 300-500 metriin.

Joskus pienet asiat ilahduttavat eniten. Ei sillä, etteivätkö V8:n huikeat optiset ominaisuudet olisi tehneet vaikutusta, mutta tähtäimen valon toiminta yllätti todella positiivisesti. Ensinnäkin valo on tehty käytettäviksi niin hämärässä kuin valossa. Kirkkauden portaaton säätö riittää hyvin kaikkiin valaistusolosuhteisiin. Kirkkauden säädössä on muisti. Valo kytkeytyy automaattisesti pois päältä kolmen tunnin käyttämättömyyden jälkeen. Tähtäimen valon vilkkuminen osoittaa, että paristo on heikko (vilkkuminen voidaan myös kytkeä pois käytöstä). liiketunnistin havainnoi automaattisesti aseen asennon ja kytkee automaattisesti valopisteen pois päältä 45° sivuttaisessa kallistumassa tai 70° kallistumassa alaspäin tai ylöspäin. Heti kun aseella aloitetaan ampuminen, valopiste kytkeytyy päälle aiemmin säädetyllä kirkkaudella. V8:ssa on markkinoiden pienin ja kirkkain valaistu piste. Valopiste on toteutettu valokuitutekniikalla kuten ZeissHT-sarjassa. Etuina on pisteen erittäin pieni koko ja pisteen valaisuintensiteetti on mahdollista nostaa suuremmaksi kuin tavanomaisissa pisteissä.

Jos nyt pullon henki tai joku haltiakeiju antaisi valita minkä tahansa tähtäinkiikarin ja sillä olisi sitten pärjättävä paikassa kuin paikassa, niin valita olisi tämän testin jälkeen erittäin helppo. Siis jos raha ei ratkaisisi, niin valintani olisi Zeiss Victory V8 2.8-20x56. Tällä pärjäisi hyvin jopa ajojahdeissa, vaikka se ei niihin ole erityisesti suunniteltukaan. Zeiss Victory V8 on markkinoiden kirkkain, pienin ja suurimmalla 8x superzoomilla varustettu monikäyttötähtäin.

Laatupelejä on aina mukava tutkia ja kokeilla, mutta testin jälkeen jäi taas ikävä eroahdistus…



1 ja 2 Suojakannet
3 Okulaaripidikkeen kumirengas
4 Tarkennus tehdään kiertämällä okulaaria
5 Zoomausta muutetaan kääntämällä vaihtokosketinta
6 Säätönuppia kiertämällä tehdä korkeussäätö
7 Säätönuppia kiertämällä tehdään sivusäätö
8 Tähtäysristin nollamerkki
9 Indeksimerkki
10 Paristokotelon kansi (CR 2032)
11 Parallaksisäätönuppia kiertämällä voidaan säätää optimaalinen tarkkuus kaikille
osumaetäisyyksille ja välttää parallaksin aiheuttamat osumavirheet.
12 Tähtäimen valon kirkkaussäätö
13 Tähtäimen valon päälle/poiskytkin









Zeiss Conquest DL 3-12x50


Siirryttäessä markkinoiden parhaasta puolet halvempaan, mutta hyvin peurakyttyylle riittävään tähtäinkiikariin, on Zeiss Conquest DL 3-12x50 mielenkiintoinen tuttavuus. Conquest DL on Zeissin ”halpissarjaa”, mutta luokassaan kova luu. Halpissarja on toki suhteellinen käsite. Puolentoista tonnin hintaluokka on monen valmistajan kategoriassa premium, mutta niissä ei silloin luekaan "Made in Germany", vaan jotain ihan muuta.

Käytän peurakyttyyllä useimmiten Zeiss Victory Diavari2,5-10x50 T* -tähtäinkiikaria ja olen ollut erittäin tyytyväinen siihen. Conquest DL:n vertaaminen omaani oli todella mielenkiintoista. Molempien hintaluokka on suurin piirtein sama, eikä valoisuudessa, piirrossa tai kontrastissakaan ole silmin nähtävää eroa. Isoin ero on Conquestin selvästi suurempi koko, eli hieman vajaa viisi senttiä lisää pituutta. Tämä ei tietenkään ole mikään etu, vaan päinvastoin, mutta Conquestissa saa samalla rahalla lisäksi ASV-ballistiikkatornin ja ristikon valopiste toimii myös päiväkäyttöisenä.

Jos siis nyt olisin hankkimassa uutta tähtäinkiikaria hämäräkyttäykseen olisi Conquest DL todennäköinen valintani. Jos hakisin yleiskäyttöisempää kiikaria, joka toimii hämärässä yhtä hyvin, niin nykyinen Victory Diavari olisi todennäköisin valintani.




1 Tähtäyksen säädön (korkeus) suojakansi
2 Tähtäyksen säädön (sivu) suojakansi
3 Okulaaripitimen kumirengas
4 Dioptrian korjaus tähtäykselle
5 Suurennuksen muuttaminen
6 Tähtäyksen säädön (korkeus) säätönuppi
7 Tähtäyksen säädön (sivu) säätönuppi
8 Tähtäysristin nollamerkki
9 Indeksimerkki
10 Paristokansi (CR 2032)
11 Kirkkauden säätö (painike +)
12 Kirkkauden säätö (painike -)
13 Indeksi ASV
14 Merkintä 0
15 Ruuvi
16 Kiertonuppi
17 Vasterengas ASV
18 Kara ASV








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti