maanantai 9. syyskuuta 2013

Hyttysmyrkkyä ja vuotavia kalvopukuja


Jos jotain inhoan luonnossa liikkuessa eniten, niin ötököitä. Reilu määrä hyttysiä, punkkeja, paarmoja tai ennen kaikkea hirvikärpäsiä voi pilata melko tehokkaasti koko reissun. Kaiken lisäksi olen allerginen hyttysenpistoille. Ei mikään vakava vaiva, mutta harvinaisen kiusallinen kuitenkin. Niinpä yleensä ennen kalastus- tai metsästysreissua suihkutan hyttysmyrkkyä tai oikeammin hyönteiskarkotetta kasvoihin ja käsiin, sekä joka puolelle päällimmäiseen vaatekerrokseen.

Kuva: SectionHiker.com


Kalvopuku ei kestä hyttyskarkotetta


Useammankin Gore-Tex –kalvopuvun osalta olen hämmästellyt niiden huonoa vedenpitävyyttä ja lyhyttä käyttöikää. Kunnes viime talvena korviini kantautui huhuja hyttysmyrkkyjen syövyttävistä ominaisuuksista ja syy vuotaviin kalvopukuihin selvisi. Jenkkiläinen SectionHiker.com –blogi oli tehnyt testejä Gore-Texin ja DEET-tehoainetta sisältävien hyönteiskarkotteiden (esim. OFF!) kanssa. Kokeet osoittivat selvästi kuinka tavalliset hyttysmyrkyt tuhoavat Gore-Tex -puvun vesitiiviin ja hengittävän kalvon.

Savonia-ammattikorkeakoulun tekemässä tutkimuksessa, joka julkaistiin Erälehden (8/2013) Erämyytit –palstalla, todettiin hyttyskarkotteiden olevan vaaraksi lähes kaikille muovituotteille. Nopeasti vaurioita saivat Erätukun JahtiJakt Air-Tex ja Air-Tex2 –kalvot, kirkas PC-muovi, PET-muovi ja läpinäkyvä fenolimuovi. Kahden viikon tarkkailujakson loputtua myös PVC ja PS –muoveissa oli selviä jälkiä DEETin aiheuttamista muutoksista.

Erälehden lopputulos: ”Testit osoittavat kuitenkin selvästi, että DEETiä pieninäkin pitoisuuksina sisältävät hyttyskarkotteet vahingoittavat varmasti hengittäviä kalvokankaita, riippumatta siitä onko kalvo laminoitu kankaaseen vai ei, ja siitä, joutuuko DEET kalvolle suoraan vai kankaan läpi.



Hyttyset eivät ole vaarattomia


Punkkien vaaroista kerrotaan mediassa joka kevät ja puutiasaivokuumeen ehkäisemiseksi on yleisesti saatavilla tehokas rokote. Harvemmin julkisuudessa puhutaan, että hyttyset levittävät Suomessa pogostantautia,  jänisruttoa ja Kalifornian aivokuumetta.

Jänisruton vakavuudesta oli mielenkiintoinen, mutta koskettava tarina suosikkiblogissani Tapiolan takamailla. Keskimäärin joka kuudes suomalainen sairastuu pogostautiin, usein tietämättään. Pogostautiin ei ole hoitoa eikä rokotteita. Tauti voi olla melkein oireeton, mutta oireet voivat pahimmillaan olla pitkäaikaiset. Noin 24 prosentilla sairastuneista nivelet ovat kipeitä vielä kolmenkin vuoden kuluttua tartunnan saamisesta. Noin kolmasosa suomalaisista on saanut Kalifornian aivokuumeen, joka aiheuttaa yleensä ohimenevän kuumeen. Joissain tapauksissa se voi saada aikaan kuitenkin myös vakavamman aivokalvontulehduksen.




























Ratkaisuna Sastan Haukka BuzzX


Kuulin tuttavapiirissä hyvistä kokemuksista eräpuvun hyönteiskarkotekäsittelystä. Niinpä hankin alkukesästä Sastan Haukka BuzzX –puvun. BuzzX on Jenkkiarmeijan käyttöön suunniteltu hyönteiskarkotetekstiilinkäsittely. Karkoteaineen ansiosta hyönteiset eivät pysty laskeutumaan käsitellylle vaatteelle. Itse käsittely on hajuton ja huomaamaton, mutta kestää jopa 50 pesua, joten uusintakäsittelyä ei tarvita. Karkote suojaa hyttysiltä, hirvikärpäsiltä, paarmoilta ja punkeilta.

Sastan Haukka BuzzX –puku on valmistettu puuvilla/polyester –sekoitekankaasta. Takkia ja housuja myydään Gore-Tex LTD –vuorellisena ja ilman. Itse valitsin kalvottoman puvun, koska hyönteisriesa on suuremmillaan lämpimään aikaan kesällä ja alkusyksystä. Sastan Haukka BuzzX –puku on osoittautunut oikein mukavaksi. Siihen ei todellakaan tarvitse lisätä hyönteismyrkkyä. Kertaakaan reissulta ei puvun mukana ole tullut kotiin tai autoon ötököitä.

Sekoitekangas on miellyttävän tuntuista ja puvun yksityiskohdat on huolella mietitty. Kalvoton puku ei tietenkään ole vesitiivis, mutta lämpimällä säällä metsässä tai rannoilla kulkiessa arvostan puvun hengittävyyttä kaikkein eniten ja sekoitekuitu on siinä mielessä erittäin miellyttävä. Oikeistaan ainoa ihmetyksenaiheeni on erikseen myytävä huppuosa joka ei automaattisesti tullut puvun mukana ja jäi näin aikanaan ostamatta. Hirvikärpäsalueilla huppu on kuitenkin aivan ehdoton varuste.