torstai 14. maaliskuuta 2013

Zeiss CONQUEST HD 8x32 ja 10x42 katselukiikaritesti



Näppärän kokoiset yleiskiikarit on luonnossa liikkujan perustyökalu. Lintuharrastajille laadukkaat kiikarit on lähes itsestäänselvyys, mutta jostain syystä nimenomaan Suomessa on paljon katselukiikarittomia metsästäjiä. Tästä olikin juttua jo aiemmin Zeiss VICTORY HT 8x42 –katselukiikareiden testin yhteydessä.

VICTORY HT –sarjan katselukiikarit soveltuvat erinomaisesti luonnossa liikkujan harrastevälineiksi. Parin tuhannen euron hintaluokka pistänee kuitenkin monen miettimään edullisempia vaihtoehtoja, varsinkin jos tarvetta ei ole hämärässä/pimeässä katseluun tai varsinaiset hämäräkiikarit on jo hankittuna. Zeiss CONQUEST HD –sarja onkin vastaus tähän tarpeeseen. CONQUEST HD -sarjan hintaluokka on selvästi alle puolet VICTORY HT –sarjasta (testin kiikarit 745 € & 895 €), mutta erottuvat kuitenkin ”Made in Germany” –laadulla ja toimivuudellaan markettikiikareista.



Vertailukohteet ja –olosuhteet


Testasin näitä Zeiss CONQUEST HD 8x32 ja 10x42 katselukiikareita tavanomaisen luonnossa liikkumisen yhteydessä valoisaan aikaan, sekä erityisesti Zeiss Victory Diavari 6-24x72 T*FL tähtäinkiikaritestin yhteydessä pienpetokyttäyksen lomassa. Näillä kerroilla yhtenä verrokkina oli myös hämäräkyttäyksessä suosimani Zeiss Victory 8x56 T* RF -katselukiikarit. Hämäräkyttäyksen aikaan maa oli valkoisenaan uudesta lumesta ja täysikuu heijasti pilviverhon takaa. Päiväkäytössä vertailukohteena toimi Nikonin halppismalli Trailblazer 10x50.



Havainnot ja tulokset


Molemmat mallit, Zeiss CONQUEST HD 8x32 ja 10x42, osoittautuivat testin kuluessa todellisiksi monikäyttökiikareiksi. CONQUEST HD –sarja on kompakti ja kevyt, siis helppo ottaa matkaan mukaan, mutta päiväkäytössä optinen laatu vastasi edullisesta hinnasta huolimatta täysin sitä, mitä Zeissiltä on tottunut odottamaan. Testauksen aikana pyrin erityisesti kiinnittämään huomiota tyypillisiin ominaisuuksiin, joilla laatukiikarit erottuvat halpamalleista. Näitä kohteita ovat reunapiirto, värientoisto, kontrasti, kirkkaus ja vastavalo-käyttäytyminen.

Reunapiirroltaan molemmat CONQUEST HD:t olivat Nikon Trailblazeriin verrattuna selkeästi paremmat. Tämä on toki ominaisuus, joka ei välttämättä käytännössä merkitse tavallisessa katselukiikarikäytössä paljoakaan. Samaa voi sanoa päiväkäytössä värientoistosta, eikä siinä ollut huomautettavaa Zeissien tai Nikonin osalta, vaikka merkkien välillä selvä sävyero olikin. Illan hämärtyessä kuitenkin Zeiss CONQUEST HD:t toistivat värejä niukasti paremmin ja pitempään.

Kirkkaudella ja kontrastilla on sen sijaan käytännön havainnoinnin kannalta selvästi enemmän merkitystä. Odotetusti Zeissit olivat erinomaiset (ja kontrastiltaan ylivoimaiset Nikoniin nähden) näissä perinteisissä vahvuuksissaan.

Vastavaloon katselu on aina haastava tilanne ja selvän tuloksen saaminen oli työlästä, sillä välillä valaistusolosuhteet muuttuivat niin nopeasti, että molemmat CONQUEST HD:t ja Nikon Trailblazer olivat vuorollaan parhaita. Kahden päivän kokeilujen jälkeen heitin pyyhkeen kehään ja totesin tässä suhteessa optisen tasapelin.

Testasin näitä yleiskiikareita myös hämäräkyttäyksen yhteydessä epäreilusti ylivoimaista verrokkia vastaan. Zeiss Victory 8x56 T* RF on kytiskiikareiden eliittiä ja kyse olikin lähinnä siitä, kuinka lähelle CONQUEST HD:t sitä yltävät. Tässä kohtaan aidosti hämmästyin, kuinka hyvin näillä yleiskiikareillakin pärjää hämärässä. Toki olosuhteet olivat parhaat mahdolliset, mutta tuloksena voi sanoa, että aukealla paikalla lumisen maan ja pilvien takaa heijastavan täyskuun ansiosta CONQUEST HD –katselukiikareilla pärjää myös kettu- tai peurakyttyyllä.

Kovin mielekästä ei näin erihintaisten ja -tasoisten kiikareiden vertailu ole, tulokset olivatkin ilmeiset. Victory 8x56 T* RF tarjosi hämärässä toki enemmän yksityiskohtia ja paremman syväterävyyden. Sen kuva oli myös selvästi kirkkaampi ja kolmiulotteisempi. Niinpä CONQUEST HD –kiikareita ei erityisesti voi hämäräkiikareiksi suositella.

Keskinäiset erot näiden CONQUEST HD 8x32 ja 10x42 –kiikareiden välillä olivat vähäiset, mutta ilmeiset. On lähinnä makuasia haluaako 8x vai 10x suurennoksen. Omaan käyttööni valitsisin 8x32 –kiikarit kevyempinä ja pienempinä. Jos kuitenkin tarpeeni olisi enemmän avoimilla paikoilla pidemmälle katseluun, niin 10x42 olisivat luonteva valinta. Ne toimivat aavistuksen paremmin myös hämäräkäytössä.



Tekniset tiedot


Suurennos
8 x
10 x
Objektiivilinssin halkaisija
32 mm
42 mm
Ulostulopupillin halkaisija
4,0 mm
4,2 mm
Hämärälukuarvo
16,0
20,5
Näkökenttä 1.000 metrillä
140 m
115 m
Subjektiivinen katselukulma
64 °
66 °
Lähisäätöraja
1.5 m
2 m
Diopterikorjaus
+4 | -4 dpt
+4 | -4 dpt
Pupillin etäisyys
16 mm
18 mm
Objektiivityyppi
HD
HD
Prismajärjestelmä
Schmidt-Pechan
Schmidt-Pechan
Vesitiiviys
400 mbar
400 mbar
Linssipinnoite
LotuTec®/T*
LotuTec®/T*
Täyte
typpi
typpi
Toimintalämpötila
-20 | +63 °C
-20 | +63 °C
Korkeus
132 mm
150 mm
Leveys silmävälin ollessa 65 mm
118 mm
120 mm
Paino
630 g
795 g