tiistai 30. heinäkuuta 2013

Metsästystapaturmat vähentyneet


Päivän Aamulehdessä oli nostettu esiin hyviä uutisia suomalaisesta metsästyksestä. Metsästystapaturmat ovat vähentyneet selvästi edellisten vuosikymmenten tasosta. Suomessa aseisiin ja metsästykseen liittyvä turvallisuus onkin erittäin hyvällä tasolla. Naapurimaista poiketen meillä käytetään esimerkiksi erittäin näkyvää oranssia liiviä ja hattua yleisesti, mutta erityisesti hirvieläinjahdeissa, joissa se on myös lain mukaan pakollista. Naapurimaissa riittää useimmiten punainen tai keltainen nauha hihassa ja/tai hatussa, aina niistäkään ei olla ihan niin tarkkoja.

Suomessa jahdit on myös pääsääntöisesti hyvin järjestettyjä ja kurinalaisesti johdettuja. Tiedon kulku ja saanti ovat tietysti turvallisuuden kannalta aivan ensiarvoisessa asemassa. Suomessa metsästäjillä on yleisesti käytössä VHF- ja GSM-puhelimet, sekä GPS-paikantimet. Usein jahdeissa voi seurata koiran ja muiden metsästäjien liikkeitä reaaliajassa omasta älypuhelimesta. Ampumasuunnat ja -paikat ovat tarkkaan valittuja.

Niinpä sivullisille metsästysvahinkoja aiheutui vuosina 2005-2011 Suomessa vain yksi. Kuitenkin lehtien otsikoinneista ja yleisestä dramaattisesta uutisoinnista voisi saada sellaisen käsityksen, ettei syksyisin metsään uskalla harrastamaan kuin vain metsästäjät, nekin henkensä uhalla. Metsästysaseella aiheutettuja loukkaantumisia tapahtuu meillä vuosittain noin 20. Niistä puolet on metsästäjien itselleen aiheuttamia loukkaantumisia, ja puolet vammoista aiheutetaan toiselle metsästäjälle.

Nämä luvut ovat todella vähäisiä, vaikka jokainen vahinko on tietysti aina ikävä asia ja vältettävissä paremmalla huolellisuudella. Metsällä vietetään kuitenkin vuosittain 5,5 miljoonaa metsästyspäivää. Uutisesta käy selvästi ilmi myös se, ettei metsästysturvallisuus ole itsestäänselvyys. Italiassa tilanne on todella paljon huolestuttavampi. Viime vuonna siellä kuoli kahden ensimmäisen jahtikuukauden aikana 13 ihmistä ja 33 haavoittui.

Suomalainen metsästäjä on siis vastuullinen, tunnollinen ja lainkuuliainen. Metsästys Suomessa on terveellinen ja turvallinen harrastus. Metsästyksen vuosittaiseksi virkistysarvoksi lasketaan noin 125 miljoonaa euroa. Metsästyksellä on siis myös mitattavat terveysvaikutukset.



maanantai 29. heinäkuuta 2013

Grilliherkkujen alkupalat



Uusi yleiskoneeni Kenwood Chef Classic innosti verestämään Ravintola Henriksissä oppimiani taitoja. Riistalihatkin olivat jo marinoitumassa, joten vielä tarvittiin alkupaloja ja lisäkkeitä. Helteisen päivän grilliherkut täydentyvät näyttäväksi ateriaksi omatekoisella leivällä ja sopivasti tulisella kylmällä alkukeitolla.




Andalusialainen gazpacho-keitto


tomaatteja
paprikoita (punaisia)
chiliä
valkosipulia
timjamia
suolaa
pippuria
sokeria
oliiviöljyä
tabascoa
sitruunamehua



Paloittele tomaatit (1 kg) neljänneksiin ja puolita (ramiro) paprikat (1 kg), poista niiden sisus. Laita tomaatit ja paprikat uunipellille, mausta suolalla ja pippurilla, pätkällä silputtua chiliä ja valkosipulinkynnellä, sekä muutamalla timjamin oksalla. Lisää vielä ripaus sokeria ja ohuena nauhana oliiviöljyä tomaattien ja paprikoiden päälle, sitten uuniin paahtumaan 175 astetta ja 20 minuuttia.




Aja kasvikset sileäksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa oliiviöljyllä ja vedellä. Mausta tabascolla ja sitruunamehulla, tarkista suola ja pippuri.


Paseeraa siivilän läpi ja jäähdytä.


Voit umpioida keiton lasipulloihin säilyvyyden parantamiseksi ja säilyttämisen helpottamiseksi.

Tarjoile gazpacho rapumoussen kanssa, joka valmistuu näin:


Rapumousse


kuorittuja jokiravun pyrstöjä tai katkarapuja
smetanaa tai ranskankermaa 
suolaa
valkopippuria
ruohosipulia (ja/tai tilliä)


Silppua pieniksi paloiksi noin purkillinen jokiravun pyrstöjä. Vaahdota smetanaa purkki tai pari ja sekoita joukkoon ravut ja ruohosipulisilppu. Mausta suolalla ja (valko)pippurilla.


Patonki tai ranskanleipä


1 l vettä
1 dl vehnälesettä
1 paketti tuorehiivaa
½ dl hunajaa
50 g suolaa
vehnäjauhoja taikinaan ja leivontaan

Vaalean leivän tekeminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa tai hankalaa kuin usein ajatellaan. Ehkä suurin haaste on oikean jauhomäärän löytäminen. Reseptissä ei siis mainita paljonko jauhoja tarvitaan, koska se vaihtelee jopa päivittäin mm. ilman kosteudesta ja jauhojen laadusta riippuen. Tiedän että ärsyttää, kun sanotaan että ”laita jauhoja sopivasti”. Niin itselleni on sanottu, mutta pienen epävarmuuden jälkeen se on kuitenkin paras ohje, jota voi noudattaa ;)


Aluksi sekoitetaan kevyesti kädenlämpöinen vesi, vehnäleseet, murusteltu hiiva ja hunaja. Vehnäjauhoja lisätään niin, että lopputulos on löysähköä kuin lettutaikina.


Annetaan taikinan levätä peitettynä n. ½ tuntia.


Nostatuksen jälkeen taikina on hyvin höttöistä ja kuplivaa.


Lisätään jauhoja ja sekoitetaan taikinaa tasaiseksi. Vielä jauhoja pienissä erissä vähitellen ja vaivataan taikinaa, kunnes se ei enää tartu kulhon reunoihin tai käsiin. Vaivaa taikinaa huolella kunnollisen sitkon saavuttamiseksi. Taikinaan kuluu jauhoja enemmän tai vähemmän. Mitä löysempää taikina on, sitä paremmin leipä nousee. Pyri pitämään taikina niin löysänä kuin se vain leivottavuutensa säilyttää.


Kun taikinassa on hyvä sitko, tarvitaan jauhoja vähemmän leivonnassa. Vaivaa siis taikinaa käsin tai yleiskoneella vähintään 10 minuuttia. Suola lisätään taikinaan vasta vaivaamisen loppupuolella.



Leivo taikinasta pari ranskanleipää tai viisi patonkia. Tee leipiin viillot. Laita ne liinan alla lämpimään paikkaan nousemaan puoleksi tunniksi. Hyvä paikka kohottaa leipiä on lämpimän uunin alla oleva lokero, jossa tavallisesti säilytetään paistopeltejä. Voitele leivät oliiviöljyllä.


Paista leipiä vähintään 225-asteisessa uunissa 15 min (kuumemmassa vähemmän aikaa). Pidä uunin luukkua hetki auki ja ruiski uuniin vettä sumutinpullolla tai ruokalusikalla löylynheittotyyliin. Jatka paistamista 170 asteessa noin vartin (riippuu leivän koosta ja muodosta). Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuulostaa pohjaan koputettuna ontolta. Jäähdytä leivät puulevyllä tai ritilällä liinalla peitettyinä.

Nauti gazpacho ja leipä rapumoussen kanssa grilliherkkujen alkupaloina. Ruokajuomana maistuu Legendele Toamnei Feteasca Neagra.



keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Hirvien katutaistelu

YouTube on pullollaan hienoja luonto- ja metsästysvideoita. Tässä pari lyhyttä poimintaa hirvien katutaistelusta ja muusta näkemisenarvoisesta. Syksyä odotellessa :)


Kaksi komeaa hirvisonnia selvittää välejään katutaisteluna keskellä lähiötä.


Taistelu lähiön herruudesta jatkuu valtatienvarressa.


Hirvisonni uima-altaassa.


Eeppinen talvitaistelu.

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Maltillinen metsästys koituu susikannan hyväksi


Ruotsalaisraportti toteaa: ”Suomen susien hoito ajoi karille kun EU pakotti uuden lainsäädännön.” Ruotsalaisraportin graafi osoittaa, kuinka Suomi on epäonnistunut susipolitiikassaan ja kuinka susikanta kasvoi selvästi maltillisen metsästyksen aikana, mutta on romahtanut ylisuojelun alettua.

Luonnonsuojelunäkökulmasta maltillinen ja hyvin suunniteltu luvallinen sudenmetsästys on kannanhoidollisesti järkevää. Ruotsin Metsästäjäliiton Svenska Jägareförbundetin raportti kertoo:

Suomen susikanta kasvoi samaan aikaan kun niitä sai laillisesti metsästää. Mutta sitten Suomi raahattiin EU-tuomioistuimen eteen. Kun mahdollisuuksia lailliseen metsästykseen rajoitettiin, lisääntyi laiton tappaminen suoraan. Susikanta on lyhyessä ajassa pienentynyt jopa alle puoleen. Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa että susien hyväksyntä kansan keskuudessa laskee ja kolmannes kansasta tukee susien laitonta tappamista. Tärkeimmän syyn laittomaan tappamiseen väitetään olevan, että halutaan kehottaa julkiseen suojeluun.



lauantai 20. heinäkuuta 2013

Grillimiehen puutarhatyöt



Nyt on oikea aika hankkia savustuspalat ja –lastut omasta puutarhasta. Keskikesä on parasta aikaa hedelmäpuiden leikkaamiseen, vaikka vanhastaan neuvotaan leikkaamaan kevättalvella. Vanha neuvo juontuu ajatukseen, että puutarhuri ehtii tehdä nämä työt parhaiten muutoin hiljaiseen aikaan talvella.

Reilun tunnin urakoinnin ansiosta sain hyvän sekoituksen päärynän, kirsikan, omenan, luumun ja lehmuksen paloja. Vielä jäi pari vaahteraa leikkaamatta, joten ihan heti ei uusia savustuspaloja tarvitse kaupasta ostaa :)




Oksat voi silputa esimerkiksi vesurilla tai oksasilppurilla mieleisekseen. Perinteisessä savustuksessa savustuslaatikolla on pienempi kokoinen puru parempi, mutta hiilisavustimessa ja – grillissä toimivat paremmin hieman isommat palaset.


perjantai 19. heinäkuuta 2013

Susien siirtoistutuksista


Näytä Häkkiautohavainnot suuremmalla kartalla

Tutkijat ja eläinpuistot kiistävät jyrkästi osuutensa mahdollisiin susien siirtoistutuksiin. Sehän on tietysti sikälikin selvä asia, että tällaiseen toimintaan tarvittaisiin lupa ja ilman lupaa se olisi rikollista toimintaa. Ikään kuin salametsästys, mutta käänteisesti ;)

Yllä olevaan karttaan levitetään linkkiä Facebookissa ja monella keskustelupalstalla. Kartta on ilmeisimmin Kaj Granlundin käsialaa ja siihen on merkitty kaikki hänen tietoonsa tulleet väitteet susien siirtoistutuksista. Tuorein tapaus on juhannusviikolta tehty havainto Keski-Suomesta, jossa väitetään lasketun susia yöllä luontoon.

Nämä havainnot muistuttavat monessa mielessä UFO-havaintoja. Niitä on paljon, todisteet ovat usein epäselviä, mutta luotettavan kuuloisia ja viranomaiset kieltävät kaiken. Lisäksi monet nauravat julkisesti väitteiden esittäjille. Yhtymäkohtia on siis paljon.

Oli näistä sitten mitä mieltä tahansa, niin kartta on mielenkiintoista luettavaa. Ja ainakin Venäjän puolella Suomen rajan pintaan tehdyt siirtoistutukset lienet ns. virallisestikin vahvistettuja. Kartta päivittyy jatkuvasti ja on todella hieno homma, että Kaj on lähtenyt dokumentoimaan näitä huhuja ja väitteitä. Jos istutuksia Suomessa on tehty, niin totuus tulee paljastumaan enemmin tai myöhemmin.


torstai 18. heinäkuuta 2013

Metsäkanalinnuilla onnistunut pesintä


Ylen verkkouutisten mukaan kuluva kesä on ollut suotuisa metsäkanalintujen pesinnöille. Riistakolmiolaskentoja ei vielä ole tehty, mutta kaikki viittaa hyvään poikastuottoon:

- Kevät, loppukevät, alkukesä ja keskikesä ovat kaikki olleet olosuhteiltaan suotuisia ja poikasten kannalta kriittisin aika, kuoriutumisesta juhannuksen alta pari viikkoa eteenpäin on ollut myös hyvä. Se on vaiheena kaikkein herkin, jos silloin on hallaa tai vesisadetta ja kylmää, niin poikasten pärjääminen on paljon vaikeampaa, sanoo kannanarvioija Pekka Helle Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

- Poikasille on ollut myös runsaasti ruokaa, nehän syövät hyönteisiä ja toukkia ja niitä on lämpimänä kesänä paljon.

http://yle.fi/uutiset/kanalinnuilla_hyva_kesa/6738735



Cat B15 vesitiivis ja iskunkestävä puhelin


Uusi Cat B15 –puhelimeni on osoittautunut erittäin hyväksi hankinnaksi. Kokemuksia on kertynyt vasta kolme viikkoa, mutta jo nyt voin huoleti sanoa Cat B15 pesevän aiemman jahtipuhelimeni XCoverin erittäin selvästi käytettävyydellään. Cat B15 on tukevarakenteinen ja miellyttävä käyttää. Kokin hommissa keittiöllä puhelin joutuu todella koville. Peruspuhelin ei kauaa jaksa kuumissa ja kosteissa olosuhteissa, eikä näytönlasiltaan rikkinäiset puhelimet työkavereilla ole mitenkään harvinainen näky.

Likaisen puhelimen voi tarvittaessa pestä :)

GPS toimii oikein hyvin.

Cat B15 rakenne on erittäin luja metallin ja pehmeän muovin yhdistelmä.

Uusi jahtipuhelimeni onkin ollut suosikkipuhelimeni viimeviikkoina. Se on ollut mukana töissä, lenkkeilleissä ja kalastusreissuilla, entisestä ykköspuhelimesta (Samsung GT-N7000) onkin tullut enää vain eräänlainen salonkipuhelin, jonka otan matkaan vain jos tarvitsen isompaa näyttöä kirjoittamiseen, surffailuun, kuvaamiseen, lukemiseen tai videoiden katseluun. Käytännössä Cat B15 toimii kaikessa muussa käytössä aivan yhtä hyvin, mutta paljon huolettomammin. Oikeastaan ainoa ”vika” on USB-portin sijainti syvällä kumisuojan takana koneen sivulla. Tästä syystä USB-pistokkeen laittaminen vaatii normaalia enemmän asettelua ja huolellisuutta. Tosin akku tuntuu kestävän selvästi paljon pitempään kuin Samsungissa, joten latauksen kömpelyyteen en ole päässyt tuskastumaan.

Tärkeimmät ominaisuudet:

  • Mitat: 125 x 69.5 x 14.95mm
  • Paino: 170g
  • Pölyn ja veden kestävä (tilapäinen upotus metrin syvyiseen veteen 30 minuutiksi), IP67 –luokitus.
  • Iskunkestävyys: näytön 4” Capacitive multi touch Corning gorilla –lasi on tavallista lasia vahvempaa ja se kestää paremmin naarmuja ja putoamista. Pudotustestattu 1,8 m korkeuteen asti. Kosketusnäyttö toimii myös märillä sormilla.
  • Yhteydet: 3g 900/2100, gsm 850/900/1800/1900, bluetooth (edr), Wi-fi, GPS
  • Käyttöjärjestelmä: Android 4.1 Jelly bean
  • Kamera 5 megapikseliä
  • Käyttölämpötila: -20° - 55°C
  • Prosessori: Dual Core 1Ghz  
  • Käyttömuisti 512 Mt ja ulkoinen muisti 4 Gt MicroSD (maks. 32 Gt)
  • Akku 2000 mAh, puheaikaa jopa 16 tuntia ja valmiusaikaa jopa 26 päivää (single sim) ja 19 päivää (dual sim).


Tähän asti käyttökokemukseni ovat olleet lähes pelkästään positiivisia ja Cat B15 -puhelinta voin suositella kaikkeen rankempaan käyttöön. Palaan puhelimen käyttökokemuksiin tulevissa kirjoituksissa, kunhan talvi ja jahtihommat pääsevät kunnolla puhelinta höykyttämään.


Katso myös Cat B15Q:n testi:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2014/06/cat-b15q-vesitiivis-ja-iskunkestava.html


keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Ruoan valokuvaaminen merkkinä mielen sairastumisesta?


Kanadalainen tri Valerie Taylor piti esitelmän suuressa ylipainokokouksessa Vancouverissa "Ruokafetissi: Yhteiskunnan monimutkainen suhde ruokaan" ja väitti että "joillakin ihmisillä joilla on alttius paino-oireille" ruokavalokuvaus ja aktiivisuus sosiaalisessa mediassa voivat ennustaa paino-ongelmia.

Hmm. Olen ehkä hieman jäävi arvioimaan ruokavalokuvauksen ja ylipainon suhdetta kahdestakaan syystä ;) enkä olisi ihan varma edes siitä mielen terveydestäkään...

Viime aikoina on asiasta noussut paljon keskustelua Atlantin takana. Jos aihe siis kiinnostaa tai pelottaa, lisätietoja diagnoosista löydät mm:


http://big.assets.huffingtonpost.com/foodfetish.pdf


http://eater.com/archives/2013/05/09/expert-photographing-food-may-be-sign-of-mental-illness.php

http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/story/2013/05/01/bc-food-social-media-obesity.html?cmp=rss

http://eater.com/archives/2010/05/20/food-blogger-wants-better-lighting-in-restaurants.php

http://www.huffingtonpost.com/2013/05/07/instagramming-food-problem-foodstagramming_n_3230129.html

http://eater.com/archives/2012/10/05/watch-joe-bastianich-gails-simmons-debate-the-dangers-of-food-porn-on-dr-oz.php

http://www.esquire.com/blogs/food-for-men/dude-food-questions-15436858

http://www.huffingtonpost.com/2013/01/24/restaurant-photo-ban-death-of-food-porn_n_2543306.html

http://www.nytimes.com/2013/01/23/dining/restaurants-turn-camera-shy.html?_r=0



lauantai 13. heinäkuuta 2013

Mihin mies tarvitsee kolme grilliä?



Välillä meillä perheessä herää kysymys, miksi terassillamme on kolme grilliä? Vakiovastaukseni on, että tarvitsen niitä. Selittely on kuitenkin aina selittelyä, niinpä päätin kerralla osoittaa kaikki kolme tarpeellisiksi. Tein siis täyden grilliaterian jälkiruokineen kolmella grillillä. Koko aterian kantavaksi teemaksi valitsin luonteikkaan ystäväni, Jack Daniel’s -viskin.


Kokosin siis ateriaksi viskisavustettua hirvenpaistia, grillattua villisikaviskimakkaraa, viskismetanakastiketta grillattujen bataattien kanssa ja jälkiruoaksi grillissä paistettuja pannukakkuja viskijäätelöllä ja kuusenkerkkäsiirapilla.


Homma lähtee liikkeelle BBQ Smokerista eli hiilisavustimen laittamisesta tulille. Hiilisavustimen käytöstä tarkemmat ohjeet löytyvät täältä. Tällä kertaa savustuslastuina käytetään Jack Daniel’s – viskitynnyrisavustuslastuja. Savustimen vesimaljassa on kevyesti murskattuja valkosipulinkynsiä ja laakerinlehtiä. Lihaa ei marinoida eikä pintamausteta tällä kertaa ennen savustusta.


Hirvenpaisti siistitään kalvoista ja villisikaviskimakkaroihin tehdään viillot. Liha ja makkarat eivät saa olla jääkaappikylmiä grilliin laitettaessa. Tarkemmat tuoremakkaran teko-ohjeet löydät täältä ja täältä. Tässä makkaramassan resepti:


Villisikaviskituoremakkara


1 kg villisianjauhelihaa (tai muuta riistalihaa)
reilu loraus (n. 10 cl) viskiä (Jack Daniel’s)
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl tummaa sokeria
2 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
timjamia silputtuna


Voit korvata osan lihasta sianihralla ja/tai pekonilla (jopa 250 g) riippuen haluamastasi makkaran rakenteesta. Timjami voi olla kuivattua ½ tl tai tuoretta 1 rkl.


Tee bataatista sopivia lohkoja.


Esikeitä bataatteja suolavedessä noin 15 min grillin sivupolttimella.




Viskismetana


purkki smetanaa
½ rkl dijonsinappia
½ rkl hunajaa
reilu loraus viskiä
timjamia
suolaa
pippuria

Sekoitetaan aineksista kastike.



Kun hirvipaistin sisälämpötila on 58 astetta, laitetaan savustimeen vielä hiukan uusia liotettuja savustuslastuja ja nautitaan siivu ruuanlaittojuomaa. Sen jälkeen liha otetaan savustimesta, pintamaustetaan suolalla ja pippurilla, ja kääritään folioon vetäytymään.


Hirvenpaistin vetäytyessä voidellaan bataattilohkot oliiviöljyllä ja maustetaan itse tehdyllä grillimausteella. Grillataan bataatteihin rapsakka pinta ja rusketusraidat kuumassa kaasugrillissä.



Grillataan villisikaviskimakkarat nopeasti rapeiksi hiiligrillillä. Grillissä voi käyttää halutessaan myös savustuspaloja tai -purua.

Nosta lautaselle muutama siivu hirvenpaistia ja pari pätkää riistamakkaraa, jokunen lohko bataatteja ja kaikkien kaveriksi viskismetanakastiketta. Ruokajuomana maistuu Legendele Toamnei Feteasca Neagra, ruokaryypyksi Jack Daniel’siä.




Jälkiruuaksi paistetaan kaasugrillissä pannaria, jonka päälle pallo omatekoista viskijäätelöä ja kuusenkerkkäsiirappia.



Viskijäätelö


½ l maitoa
½ l kermaa
1 dl viskiä
400 g sokeria
12 keltuaista
halkaistu vaniljatanko

Sekoita maito-sokeri-vaniljatanko –seosta kulhossa vesihauteessa kiehuvan kattilan päällä. Kun seos alkaa poreilla, lisää seos vähitellen keltuaisten päälle koko ajan vatkaten. Laita seos takaisin vesihauteeseen ja sekoita koko ajan kunnes seos sakenee. Anna seoksen jäähtyä kelmulla peitettynä. Sekoita jäähtyneen seoksen joukkoon hellävaraisesti vaahdoksi vatkattu kerma. Laita seos jääkaappiin kylmenemään muutamaksi tunniksi.

Poista vaniljatanko jäähtyneestä seoksesta (voit vielä raaputtaa mustat siemenet joukkoon) ja kaada se jäätelökoneeseen ainakin ½ tunniksi tai kun rakenne on hyvä. Säilytä jäätelö pakastimessa.



American style pancakes


150 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
1½ dl maitoa
1 iso muna, kevyesti vatkattu
2 rkl sulaa voita (hiukan jäähtynyttä) tai oliiviöljyä + hiukan lisää paistamiseen

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Vatkaa erillisessä kulhossa kevyesti yhteen maito ja kananmuna, ja lisää voisula. Kaada maitoseos jauhojen sekaan ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Anna seistä muutaman minuutin. Kuumenna kaasugrillin parilalevy keskilämmöllä ja lisää nokare voita. Kun voi on sulanut, kaada kauhallinen taikinaa. Taikina on selvästi tavallista ohukaistaikinaa paksumpaa. Odota kunnes pannukakun pinta alkaa kuplia, käännä ja paista kunnes molemmat puolet ovat kullanruskeita ja pannukakku on kohonnut n. 1 cm:n paksuiseksi.


perjantai 5. heinäkuuta 2013

Harvinaisen rehellistä puhetta susitutkijalta

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Tänään Aamulehdessä oli harvinainen uutinen Satakunnan susista. Monista aiemmista uutisista poiketen, ei tässä sanallakaan vihjattu metsästäjien oletettuihin laittomuuksiin. Poikkeuksellista oli myös tutkijan rehellinen ja nöyrä asenne. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusapulainen Antti Härkälä kertoo:


  • Avoimesti poikkeuksellisen suuresta pentueesta. 
  • Tunnustaa susien havainnoinnin ja laskemisen vaikeaksi.
  • Susien voivan häipyä omilta kotireviireiltään.
  • Susien voivan vaeltaa hyvinkin pitkiä matkoja ja lähteä miltei minne vain.
  • Ettei kukaan tiedä esimerkiksi ko. Satakunnan lauman viimevuoden pentujen nykyistä sijaintia.



Lienevätkö helteet tehneet tepposensa vai onko näin loma-aikaan jäänyt tutkimusapulainen ohjeistamatta, miten virallinen susipropaganda tiedottaa asioista? Tässä susitutkija kertoo susien lisääntyvän erittäin tehokkaasti. Uutisesta voi helposti päätellä, että Satakunnan alueella liikuskelee vähintään kaksin- ellei kolminkertainen määrä susia (20-35) virallisena totuutena kerrottuun helmikuun laskelmaan (9-11) verrattuna. Kun Satakunnan luvut suhteutetaan koko maan lukuihin, saadaan tulokseksi  240-355 sutta, eli juuri niin paljon, kuin aiemmin blogissani perustelin. On täysin perusteetonta puhua virheellisestä 120-135 suden määrästä, vaikka niin edelleen julkisuudessa jatkuvasti väitetäänkin.

Monesti juuri erilaiset puolivillaiset muka asiantuntijasusiryhmät esittävät julkisuuteen propagandaa, kuinka Suomen susien lukumäärä tiedetään erittäin tai ainakin riittävän tarkasti susien käyttäytymisen perusteella. Tässä uutisessa susitutkija kertoo, ettei ole mahdollista tietää kuin suuntaa antavasti laumoista ja yksilötasolla tiedetään tarkasti ainoastaan pantasudet.

Laskeminen on vaikeaa, sudet vaihtavat maisemaa ja reviiriä, kulkevat pitkiä matkoja ja voivat päätyä ennustamattomiin paikkoihin. Siitä huolimatta tänäkin kesänä on väitetty ”tiedettävän” 50 suden salakaadosta vuosittain. Tällaisten älyttömien väitteiden takana on ollut jopa Suomen Riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman.

Kiitos kuitenkin Aamulehdelle ja rehelliselle susitutkijalle oikean tiedon kertomisesta.

torstai 4. heinäkuuta 2013

Tuorepastan valmistus



Itse tehty tuorepasta on helppotekoista ja paljon parempaa kuin kaupan valmispastat. Yksinkertaisimmillaan pastan valmistukseen tarvitset vain vehnäjauhoja ja munia. Olen muutaman kerran tehnyt kotona pastaa alusta loppuun käsityönä, mutta se on aikaa vievää ja vaivalloista puuhaa. Nopeaan ja helppoon valmistukseen tarvitsee vähintäänkin pastakoneen kaulinosan ja mielellään myös leikkurin. Niinpä tuorepastan valmistusta olen käytännössä päässyt harjoittelemaan vain töissä ravintolakeittiössä.

Pari viikkoa sitten törmäsin sattumalta CupoNationin nettipalveluun, jossa julkaistaan alennuskuponkeja ja -koodeja eri nettikauppoihin. Ensin katsoin Varustelekan -50% alennukset, kunnes löysin Maypointin -50% alennukset ruoanlaittovälineistä ja sieltä aidon italialaisen Marcato Atlas pastakoneen puoleen hintaan. Nyt saa siis käytännössä parhaan pastantekomankelin vain muutamalla kympillä.

Marcato ei todellakaan ole mikään Clas Ohlsonin halpamarketversio, samanlaista olen käyttänyt myös ravintolan keittiössä. Se siis kestää ammattimaista käyttöä, ja sillä on kolmen vuoden takuu. Marcato voitti myös Kuningaskuluttajan pastakonetestin. Jos siis olet hyvää pastakonetta vailla, niin kannattaa surffata CupoNationin tarjoukset.



Tuorepastan valmistus


Kuuden henkilön annoksessa tarvitaan: 250 g tavallisia vehnäjauhoja, 250 g durumvehnäjauhoja ja viisi munaa. Nämä ainekset löytyvät lähikaupasta ja ovat moniin muihin raaka-aineisiin verrattuna lähes ilmaisia, ja lopputuloksena saat aitoa italialaista tuorepastaa.


Mittaa vehnäjauhot kulhoon ja riko munat jauhojen keskelle (älä käytä suoraan jääkaapista otettuja munia). Sekoita munat kokonaan jauhojen joukkoon joko käsin tai yleiskoneella.



Vaivaa käsin kunnes taikina on kiinteä ja tasainen. Jos taikina on liian kuivaa, niin lisää vettä ja jos se on liian pehmeää, lisää jauhoja. Hyvä taikina ei tartu sormiin.



Kiedo pasta kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään vartiksi, muttei kuitenkaan paria tuntia pidemmäksi ajaksi.



Leikkaa taikinapötkö sopiviksi pihveiksi.



Mankeloi taikina levyksi aloittamalla ensin ykkössäädöllä ja toista tämä muutaman kerran taittamalla taikina ensin kaksinkerroin.



Lisää tarpeen vaatiessa hieman jauhoja ja säädä mankeli haluamallesi pastan paksuudelle.



Voit käyttää pastan levyinä lasagneen tai ravioleihin. Levyt voi leikata esimerkiksi nauhapastaksi (tagliatelle/trenette) pastakoneen leikkurilla tai veitsellä.



Jauhota pasta ja anna sen kuivua ilmavasti vähintään tunnin. Tuorepasta säilyy kuivassa ja viileässä paikassa ainakin viikon tai pari.

Tuorepasta kypsyy nopeasti. Keittoaika on pastan paksuudesta riippuen minuutista viiteen minuuttiin. Keitinvedessä pitää olla runsaasti suolaa. Klassinen ohje sanoo keitinveden suolaisuuden samaksi kuin Välimeren suolaisuus, eli 3,5 %. Suolaa tarvitaan siis kolmen litran kattilaan reilun desin verran. Tämä on erittäin tärkeää, koska itse pastataikinassa ei yleensä käytetä suolaa ollenkaan. Yksi tapa lisätä pastan herkullisuutta on keittää se liha- tai riistaliemessä.

Tuorepastareseptejä on varmasti yhtä monta kuin on mammoja Sisiliassa, joten voit toki varioida taikinasta mieleisesi makuisen. Tässä vielä muutama resepti malliksi:

Pastataikina 1
4 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl vettä

Pastataikina 2
12 keltuaista
1 muna
500 g vehnäjauhoja
vettä

Pastataikina 3
4 kevyesti vatkattua munaa
350 g durumvehnäjauhoja
150 g tavallisia vehnäjauhoja
½ tl suolaa

Pastataikina 4
4 keltuaista
5 munaa
700 g vehnäjauhoja

Pastataikina 5
3 munaa
500 g vehnäjauhoja
loraus maitoa

Pastataikina 6
4 munaa
400 g durumvehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä


Lisää reseptejä löydät täältä.