Miltä kuulostaisi omatekoinen kaatoryyppy? Juuri nyt on oikea aika kerätä kuusen uusia vuosikasvaimia, eli niitä vaaleanvihreitä versoja oksien kärjissä. Nämä kuusenkerkät ovat monikäyttöisiä yrttejä, joita voi käyttää yskänlääkkeenä, mausteena ja haudutettuna teejuomana. Yleisimmin kuusenkerkästä tehdään makusiirappia ja parhaimmillaan se on omatekoisessa liköörissä tai snapsissa. Myös katajankerkät ovat kokeilemisen arvoisia, joskin huomattavasti työläämpiä kerätä. Kerkät kannattaa ennen käyttöä huuhdella hyvin ja laittaa vuorokaudeksi likoamaan viileään veteen yön yli, vaikka jääkaappiin.
Kuusenkerkkälikööri
Likööri syntyy samalla yksinkertaisella perusohjeella, kuin hedelmistä ja marjoista tehdyt liköörit, eli:
1 kg kuusenkerkkiä
400 g sokeria
1 litra 40–80 –prosenttista alkoholia
Kuusenkerkät huuhdotaan hyvin ja ladotaan sokerin kanssa sopivaan kannelliseen lasitölkkiin. Kaadetaan viinat päälle ja laitetaan kansi kiinni. Käännellään tai ravistellaan silloin tällöin, jotta sokeri varmasti sulaa. Säilytetään pimeässä ja viileässä paikassa, kuten kellarissa tai jääkaapissa.
Sokerin määrää ja alkoholin vahvuutta muuttamalla voi samoistakin aineksista tehdä hyvin eriluonteisia juomia. Kannattaa siis testata. Likööri on valmista muutamassa kuukaudessa, joten vielä ehdit tehdä kaatoryyppypullon tulevaksi jahtikaudeksi. Kirkkaan viinan voit korvata myös jaloviinalla tai omatekoisella perinnejuomalla ja näin lopputulos on todellakin korpikuusen kyyneliä ;)
Kuusenkerkkäsiirappi
1 litra kuusenkerkkiä
400 g sokeria
(vaniljasokeria tai vaniljatanko)
2 litraa vettä
Kuusenkerkät huuhdotaan ja liotetaan. Laitat kerkät kattilaan, lisää vesi ja keitä pienellä poreilulla pari tuntia. Siivilöi kerkät pois ja ota liemi talteen. Jatka liemen keittämistä ja lisää sokeri. Voit laittaa joukkoon mausteeksi myös puolikourallista vaniljasokeria tai halkaistun vaniljatangon, joissain ohjeissa käytetään mausteena myös tuoretta raastettua inkivääriä n. 1 ruokalusikallinen.
Huuhdo kerkät. |
Keitä kerkkiä tunti tai pari. |
Siivilöi neste, lisää sokeri ja jatka keittämistä. |
Jatka liemen keittämistä, kunnes lopputulos on ruskeaa ja siirappimaista. Keittämiseen kuluu helposti toista tuntia aikaa. Kuusenkerkkäsiirapilla saa hienoa aromia vaikka juustokakkuun tai muihin leivonnaisiin. Se soveltuu myös vaahterasiirapin tavoin lättyjen ja jäätelön maustamiseen tai vaikka teen makeuttamiseen. Kokeile myös rosmariinisiirappia.
Kuusenkerkkäsnapsi
Lisää kirkkaaseen viinaan tai jaloviinaan maun mukaan kuusenkerkkäsiirappia. Siirappi soveltuu myös kuivan kuohuviinin tai samppanjan maustamiseen hieman erähenkisemmäksi kuplajuomaksi.
Kiitos, mainio idea :-)
VastaaPoistaKiitos kommentista, erittäin hienoaromista juomaa kerkistä todellakin tulee.
VastaaPoistaJuuri kävin keräämässä kerkkiä. Hämähäkkejä ja hyttysiä paljon, mutta selvisin ja nyt saaliin liotusta. Huomenna liköörintekoon!
VastaaPoistaJoo, näin alkukesästä ne hyttyset tuntuvat ikävän innokkailta, mutta mitäpä ei näin hyvän asian takia kärsisi ;)
VastaaPoistaSait sitten kuusenkerkkäjuomiisi vähän enemmän rosentteja kuin minä :)
VastaaPoista"Kuusenkerkkiä kuunvalossa" kuulostaa oikein hyvältä.
Moonshinesta tulikin mieleeni, että pitäisiköhän kokeilla kerkkäsiirappia viskinkanssa :) Sinullakin muuten raikkaan näköistä kuplajuomaa blogissasi. Täytynee testata reseptiäsi hellepäivän virkistykseksi: http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/06/kesa-helle-ja-jano.html
VastaaPoistaMillainen säilyvyys tuolla siirapilla on?
VastaaPoistaSäilyvyyteen vaikuttaa monet asiat, eli kuinka puhtaana tuotteen pystyy pitämään ja kuinka kylmässä sitä säilyttää, mutta oman kokemukseni mukaan siirappi kestää jääkaapissa ainakin muutamia kuukausia.
VastaaPoistaMutta jos on jokin täsmätarve siirapille, esimerkiksi loppusyksyn peijaiset, niin laitta pakastimeen tai tee likööriä, joka kyllä säilyy jääkaapissa vaikka kuinka pitkään...
Kuusenkerkät on myös marsujen mieleen.. Ja muistan kun papalla oli aikoinaan purkissa kuusen kerkkiä enkä uskonut että se tosiaan on yskänlääkettä. No nyt täytyy vissiin uskoa!
VastaaPoistaMarsun eväistäkö olen tehnyt likööriä? :D No, olkoon vaikka niin, maku on kyllä omastakin mielestäni kohdallaan...
VastaaPoistaEeeeei.. Vaan marsut tykkää syödä kuusenkerkkiä ihan sellaisenaan ja ovat suurta herkkua :) Itse en ole koskaan maistanut, mutta resepti näytti niin yksinkertaiselta että tekisi melkein mieli kokeilla!
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti kokeilla. Tuo kuusenkerkkäsiirappi on ehkä monikäyttöisin. Sitä kun voi käyttää monipuolisesti ruuanlaitossa ja juomia miksatessa. Veljeni 50-vuotisjuhlissa sain maistaa kuusenkerkkäjuustokakkua, joka on juhlien tarjonnasta jäänyt päälimmäiseksi mieleen, vaikka kalliita viskejäkin maisteltiin ;)
VastaaPoistaaian kasviuutteita valmistaessa, oli ne sitten vain nauti9nnolliseen maisteluun tai lääkekäyttään kannattaa käyttää noin 32% alkoholia jottei uutteesta tule liian kitkerää. halutesaan voi sitten terästää snapsia tai likööriä sen sekoittaessa hyvässä suhteessa ja lantrata maustamattomalla vahvemmalla alkoholilla.
VastaaPoistaKiitos kommentista ja vinkistä :)
VastaaPoista