perjantai 10. toukokuuta 2013

BBQ Smoker eli hiilisavustin



Blogin yksi suosituimmista jutuista ”Pulled Pork eli revittyä sikaa eli vedettyä possua” on herättänyt paljon kysymyksiä siinä käytetystä BBQ Smokerista eli hiilisavustimesta (vertical water smoker). Hankin tänä keväänä uuden ja paremman mallin edellisen tilalle. Uusi Range Rebel Smoker 45 hiilisavustin on selvästi tukevampaa tekoa ja ennen kaikkea toimivammaksi yksityiskohdiltaan suunniteltu.

Hiilisavustin on amerikkalainen keksintö ja aivan ehdoton pulled porkin valmistuksessa, mutta myös todella monipuolinen kaikessa muussakin grillaamisessa. Voit käyttää sitä perinteisenä hiiligrillinä suoraan tai epäsuoraan grillaukseen, barbeque-grillaukseen, sekä savustimena lämminsavustuksessa ja grillaamiseen kuumalla savulla.

Barbeque-grillauksen idea on kypsentää lihat isoina paloina matalassa lämmössä savun ja vesihöyryn yhdistelmässä. Tämä menetelmä vie huomattavasti normaalia pidemmän ajan, mutta lopputulos on erittäin maukasta ja mureaa hieman sitkeämmistäkin ruhon osista. Liha ei myöskään kuivu grillauksen aikana vaan kypsyy erittäin meheväksi.

Voit savustaa lempeästi niin lihaa, kasviksia kuin kalaakin. Myös esimerkiksi leipäjuuston lämmittäminen hellässä savukylvyssä antaa aivan erinomaisen lopputuloksen. Tällä kertaa otin ensimmäiset savut uudesta Range Rebelistä kokonaisen metsäkauriin satulan kanssa.



Ennen aloittamista kaivetaan esiin lähes välttämättömät tarvikkeet: grillirukkaset, langaton paistolämpömittari ja savustuslastuja.



Liha renssataan puhtaaksi kalvoista, valellaan oliiviöljyllä, hierotaan mausteet, eli suppilovahverosuola ja pippuri. Parsat misataan eli kuoritaan ja pätkästään. Savustuslastut (tällä kertaa hikkori) laitetaan veteen vähintään puoleksi tunniksi kastumaan.



Grilli sytytetään, joko sytyspiipulla tai kasaamalla briketit pyramidin muotoon keoksi ja käyttämällä rypsi- tai rapsiöljypohjaista sytytysnestettä. Näin homma toimii turvallisesti, eikä synny ikäviä sivumakuja ja -hajuja grillattavaan lihaan.



Hiillos on valmis, kun brikettien päälle muodostuu harmaa tuhkapinta. Sitten levitetään hiillos tasaiseksi kerrokseksi hiiliritilälle.



Mitäpä grillaus olisi ilman pientä sadetta?



Seuraavaksi asetetaan nestekulho paikalleen ja savustimen keskiosa pohjan päälle. Kannattaa varmista, että keskiosassa oleva luukku on kiinni. Grillirukkaset ovat ehdoton turvallisuus- ja mukavuusvarustus.



Nestekulho täytetään kuumalla vedellä. Pelkän veden sijaan voi käyttää savustuslastujen liotusvettä, olutta, viiniä ja mausteliemiä. Tällä kertaa laitoin hikkoriveden joukkoon hyvää belgialaista olutta, murskattuja katajanmarjoja ja valkosipulinkynsiä. Nesteen kiehuessa, höyryt maustavat ja kostuttavat lihaa lempeästi.



Lisää kostutettuja savustuspuruja tai -paloja hiillokselle. Voit laittaa hiilille myös kostutettuja yrttejä, kuten timjamia ja rosmariinia. Samalla kun grillauksen aikana lisäät puruja, tarkista myös mausteliemen määrä vesimaljassa. Savustuslastuja löytyy nykyään kaupoista moneen makuun, enää ei tarvitse tyytyä pelkästään perinteiseen leppään vaan valikoimista löytyy omenapuu, kirsikka, hikkori, mesquite, tammi, appelsiini, persikka, vaahtera, pähkinäpuu…



Laitetaan lämpömittari lihaan ja satula höyrysavusaunan ritilöille.



Kansi päälle ja nautitaan hetki mahtavista savuhöyryn tuoksuista.



Parin tunnin odottelu edessä ennen kuin päästään kypsentämään parsaa. Anna lihan muhia grillissä, kunnes haluttu kypsyys saavutetaan: Medium rare 50-54 °C, Medium 54-58 °C, Well done 70 °C.



Lopputuloksena oli parasta kauriinfileetä mitä olen ikinä syönyt, jos se olisi ollut vielä mureampaa ja pehmeämpää, sitä olisi voinut syödä lusikalla :)

Kauriinsatulan lisäkkeeksi tein metsäsieniohraton seuraavasti: Hienonna salottisipuli, pätkä chiliä, valkosipulinkynsi ja porkkana. Kuullota niitä hetken aikaa oliiviöljyssä pannulla. Lisää joukkoon kourallinen pilkottuja metsäsieniä (tuoreita, suolasieniä, kuivattuja sieniä), sekä 2 ½ dl ohrahelmiä. Sekoita ja lisää vähitellen kuumaa riistalientä (n. 7 dl). Mausta mustapippurilla, paprikajauheella, suolalla ja timjamilla. Ohratto on valmista noin 15 minuutissa.


Viinisuositukseni ruuanlaitto- ja ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987.






27 kommenttia:

  1. Tuommonen pitää hankkia. Mistä noita saa ja mitä maksaa?

    VastaaPoista
  2. Monestakin paikasta, tarkemman listan löydät täältä:

    http://www.rebel.fi/jalleenmyyjat.php



    Hinta on laatuun ja käytettävyyteen nähden varsin kohtuulliset 249 €.

    VastaaPoista
  3. Kiitos mahtavasta blogista <3 Onko tuossa pömpelissä useampi grillaustaso. paljonko sillä voi grillata ja savustaa yhtäaikaa?

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista ja kehuista :)

    Siinä on kaksi tasoa, joista toinen hieman vesimaljan päällä ja toinen sitten suoraan kannen alla. Kannessa on lisäksi ripustuskoukkuja jos haluaa savustaa vaikka kaloja, lihoja tai makkaroita roikkumassa pystyasennossa. Jos otta molemmat tasot ja vesimaljan pois, niin siihen saa roikkumaan melko pitkiä juttuja savustettavaksi...

    VastaaPoista
  5. Hieno kirjoitus! Lähti taas ajatus muhimaan... :-)

    Oon tässä jo pari vuotta miettinyt jonkinlaisen savustimen hankkimista. Pitää vaan naapurisovun vuoksi vähän kysellä ensin mielipiteitä, rivitalossa kun asutaan tällä hetkellä :-)

    Kotipaikasta tuolla maaseudulla löytyy kyllä isäpapan tekemiä savustimia, mm. iso, alun perin silakan savustukseen tehty kaappisavustin muuratulla tulisijalla. Sitä onkin savustuspuuhien lisäksi sovellettu moneen hommaan sittemmin, mm. halsteritouhuihin, makkaran ja nahkiaistenkin paistoon... Mutta ihan kotioloihinkin olisi kiva jonkinlainen savustin saada. Tämä blogin savustin vaikuttaisi varsin varteenotettavalta vaihtoehdolta.

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Juu, itsellänikin on monenlaisia grillejä kotona ja mökillä. Tämä hiilisavustin on niistä ehdottomasti monipuolisin ja pelkästään ruuan lopputulosta ajatellen paras hankinta. Toki kaasugrilli on huoleton ja nopea, sopii ehkä parhaiten makkaroiden paistoon, mutta on tässä ihan eri tunnelma ja aito savun aromi.

    VastaaPoista
  7. Mahtavia kuvia! Pelkästään niitä katsomalla jo saa selkeen kuvan reseptistä =) Kiitos! Tämä viihdyttävää =)

    VastaaPoista
  8. Kiitos, kiitos! Täytynee jatkossakin pyrkiä tekemään näitä kuvasarjoja enemmän. Hiukan työläämpää se tietysti ruuanlaiton keskellä on, mutta tosiaankin selkeämpiä näistä blogauksista näin tulee :)

    VastaaPoista
  9. Mitähän mää teen väärin. Eilen hain postista tuollasen samanlaisen rebelin ja tänään tietenkin testaamaan ribseillä. Tuossa se on pari tuntia pöhissy mutta jostain syystä lämpötila ei nouse ylös kaikki läpät on auki mutta siltä lämpötila pyörii 70-80 astetta. Onko sulla ollu tuon kanssa mitää vastaavaa ongelmaa?

    VastaaPoista
  10. Tuota noin. Ihan ensimmäiseksi tulee mieleen, että olisiko kuitenkin tuo kannessa oleva mittari rikki tai väärin kalibroitu? Onko sulla paistolämpömittaria jolla mitata tarkemmin. Noi grillin kansissa olevat mittarit ovat lähinnä suuntaa antavia.


    Läpät tosiaan pitää olla auki kaikki kolme alhaalta ja se kannessa oleva, jotta lämpö nousisi kunnolla, mutta näin sinulla siis on. Onhan ne hiilet syttyneet kunnolla?

    VastaaPoista
  11. No tuo tuli itelläkin ensinnä mieleen että oiskohan tuo mittari rikki. Mittasin lihan pinnasta tommosella infrapuna pintalämpömittarilla niin sekin näytti lihan pinnasta lämmöksi sen 70 astetta. Läpät on kaikki auki ja kyllä nuo hiilet ainaki sytty hyvin ja on siellä kovasti kyteneet mutta rupesi mietityttään nuo "hiiliastian" pohjassa olevat reijät jotka oli tosi pieniä ja heti tietenkin tukossa tuosta hötöstä mitä hiilistä tulee. Ei käytännössa varmaankaan saa sitä kautta ilmaa juurikaan.

    VastaaPoista
  12. En kyllä osaa näin etänä muuta kuin ihmetellä. Omassa grillissäni lämpö nousee helposti 130-150 asteeseen ja sitä pitää hieman hillitä laittamalla pienemmäksi lämpöä.

    VastaaPoista
  13. Tai vielä tuli sellainen mieleeni, että siihen maljaan laitettavan veden tulee olla kuumaa eli kiuhuvaa. Jos laittaa kylmää vettä, niin se kyllä jäähdyttää grilliä tehokkaasti...

    VastaaPoista
  14. No minähän tietenkin laitoin kylmää vettä siihen :) Voihan se olla että se pysyy pitkäänkin kylmänä kun lämmittää sitä vettä. Nyt kun kävin kurkaamassa oli lämpö noussu mittarin mukaan tuonne 90 asteeseen. 3h olla tulilla tuo nyt. Minkä verran oot hiiliä tuohon laittanu? Minä laitoin yhden sellasen weberin 3kg pussin.

    VastaaPoista
  15. No, joo tuo veden lämmittäminen tosiaan sitoo sitä energiaa itseensä ja kypsennykseen menee enempi aikaa. tosin lopputulos on melkein sitä parempi, mitä enempi aikaa siihen on hiljaisella tulella ja höyrysavulla käyttänyt. Eli homma on vielä hyvin hanskassa :)

    Yleensä laitan ensin n. 2 kg hiilibrikettejä ja lisään sitten tarpeentullen samalla, kun lisäilen savustuslastuja tai paloja. Briketit palavat hieman kuumemmin ja pidempään, joten suosin niitä perushiilien sijaan.

    VastaaPoista
  16. Ei se vaan ota toimiakseen mulla tuo. Nyt tuossa kasleria paistellu päinä ja kerran on lämmöt käyny 100 asteessa. Muuten pysyny siinä 80-90. Ihmetyttää vähän tuo suunnittelu tuossa nyt kun tuota on tullu pähkäiltyä. Käytännössähän tuo ei ota ilmaa muualta kuin "hiilimaljan" reunojen yli. Weberin vastaavassahan on nuo kyljet täynnä reikiä mitä kautta voisi kuvitella saavan paremmin happea jolloin lämpökin ois parempi. Pitäsköhän tuohon rueta värkkäilemään verkosta jotain järkevämpää hiiliosastoa tuohon tyyliin http://img.photobucket.com/albums/v377/thirdeye2/welding%202/DSC02300a.jpg

    VastaaPoista
  17. Mielenkiintoista. Omassani ei tosiaan ole ollut tuota murhetta, mutta selvää on, että mitä enemmän saa happea eli ilmaa, niin sitä kovemmin palaa. Oletko koittanut laittaa grillattavia siihen alatasolle suoraan vesimaljan päälle? Se on selvästi kuumempi paikka, kuin ylätasolla kannen alla.

    VastaaPoista
  18. Siinä alatasolla mulla nyt olikin tuo 2kg kasleri. 11h kerkesi olla ja sisälämpötila nousi 64 asteeseen. Nakkasin uuniin tuon jotta valmistuis joskus :D

    Eihän sulla oo siinä hiilimaljassa muita ilmareikiä kuin ne muutamat 2mm reijät keskellä pohjassa?

    VastaaPoista
  19. Kyllä nuo reiät isompia ovat kuin 2mm ja niiden päällä on ritilä:

    http://1.bp.blogspot.com/-hUA3NLqP0pU/UatxRbbTwxI/AAAAAAAAqJo/7ZMjhgMibEI/s640/Rebel+BBQ+hiilisavustin.JPG

    VastaaPoista
  20. Samanlainen se mullakin on. Aattelin tuunata tuota silleen et teen verkosta pystyseinät tuolle ritilälle niin että siitä tulee jotain reilu 10cm korkeä lieriö. Samalla ajattelin nostaa ritilää vähän enemmän irti että hiilipölyllä on paikka minne tippua. Hiilimaljan reunat ajattelin porata täyteen isompia reikiä.

    VastaaPoista
  21. Varmasti hyvä idea ja taatusti lämpötilat alkavat nousta. Veikkaan, että tuon jälkeen saat laittaa säätimistä ilmantulon jopa puoliksi kiinni.

    VastaaPoista
  22. Moi, mulla myös kyseinen smokeri. Toimii hyvin, mutta käyttäkää briketteja, ei hiiliä. Toinen juttu jonka tein ensimmäisen ribsi kokkauksen jälkeen oli reikien poraus hiilikupin reunoihin. Nyt lämpötilat nousee tosi hyvin vaikka käyttää kylmää vetta vesikupissa. Niin ja alhaalta vain yksi luukku puoliksi auki. Tämä vehe on huonompi kuin Weberin Smoky Mountain, mutta pienellä tuunauksella samaa tasoa.

    VastaaPoista
  23. Kiitos kommentistasi, hyviä ohjeita :)


    Jos ja kun Rebeliä (Prisma 199 €) vertaa Weberin (Verkkokauppa 449,90 €), niin on hyvä muistaa, että Weber on yli kaksi kertaa kalliimpi tuote, joten kyllähän sen täytyy jossain suhteessa olla parempi. Omasta mielestäni hintaero ja laatusuhde ei kuitenkaan ole tuon arvoista...

    VastaaPoista
  24. Laitetaan nyt tännekin vielä tieto grillin päivityksestä:

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/12/grilli-hanhi-savustus-terassinlammitin-euron.html

    VastaaPoista
  25. Et laittais kuvaa modauksestasi?

    VastaaPoista
  26. Paljon käytettä noita lastuja / puruja, esim tuollaisen 6h pulled pork kypsentämisen aikana?

    VastaaPoista
  27. Lastujen määrä riippuu monesta asiasta, erityisesti halutusta savunmaun määrästä. Kuuen tunnin aikana itse laitan alussa pari kourallista ja sitten savun hälvettyä lisäilen pikkuhiljaa vähän. Pari kolme tuntia voi olla kokonaan ilman lisäystä ja sitten viimeinen vartti vielä kourallinen puruja.

    Mielummin tosin käytän pulle porkissa savustuspaloja, kuin puruja:

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/07/hedelmapuiden-leikkaus-kesalla.html

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/05/savustuslastut-purut-palat-aromit-eri-puulaaduilla.html

    VastaaPoista