keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Lähettävät GSM-riistakamerat epäluotettavia leluja

Koko kuvasarja tästäkin komeasta pukista oli jäänyt GSM-riistakameralta lähettämättä


Lokakuussa testiin hankitut Ltl Acorn 5210MG ja Uovision UM565 lähettävät GSM-riistakamerat ovat osoittautuneet erittäin epäluotettaviksi leluiksi. Molemmat riistakamerat ovat olleet useammalla ruokintapaikalla Pirkanmaalla lähes urbaanissa ympäristössä, eivät siis missään tiettömässä korvessa. Operaattorin kuuluvuusaluekartan ja matkapuhelimien kenttämittarit, ovat näyttäneen hyvää tai kohtalaista verkkoa alueilla.

Tästä huolimatta molempien riistakameroiden kuvan lähetys on takkuillut ja lopulta loppunut kokonaan. Ensin pimeni Ltl Acorn 5210MG, joka jaksoi lähetellä kuvia vaihtelevalla menestyksellä vain 11 päivää, kunnes lähettäminen loppui kokonaan. Uovision UM565 hyytyi samoin oirein 24 päivän räpiköinnin jälkeen.


Kokonaisia kuvasarjoja jäänyt lähettämättä


Molemmat kamerat olivat jättäneet lähettämättä välistä kuvia satunnaisesti, joskus yhden tai kaksi ja toisinaan koko kuvasarjan. Kamerat siis kyllä toimivat perinteisen riistakamaran tavoin ja ottivat kuvia muistikortille tunnollisesti, mutta GSM:n datayhteydellä (GPRS) tapahtuva kuvan lähetys ei vain ole toiminut valmistajien tarkoittamalla tai ainakin lupaamalla tavalla.

Jo heti alussa oli kameroiden toimintakuntoon saattamisessa erinomaisia haasteita ja täytyy sanoa, ettei koko homma taitaisi onnistua tietoliikenne- ja tietotekniikkaan perehtymättömältä perusmetsästäjältä. Jos et siis omaa hyvin laakeroitua propellihattua, niin tällainen riistakamera kannattaa hankkia jo valmiiksi toimintakuntoon viritettynä, jos ylipäätään kannattaa ostaa.


Lähettävästä GSM-riistakamerasta ei ole valvontakameraksi


Koko riistakameran idea on luotettavuudessa. Ainakin peuranruokintapaikalla tarkoitus on seurata eläinyksilöiden käyntejä, ruokailutottumuksia ja käyntien säännöllisyyttä, sekä sään vaikutusta riistan liikkeisiin. Näin saa erittäin hyödyllistä tietoa metsästyksen ja riistanhoidon suunnitteluun. Tässä tapauksessa kamerat ovat jättäneet lähettämättä 20–30% kuvaamistaan kuvista. Tällä luotettavuustasolla näistä riistakameroista ei todellakaan ole valvontakameroiksi, vaikka näitä yleisesti mainostetaan ja myydään myös kesämökkien vahdeiksi.


Riistakameratesti jatkuu kaikesta huolimatta


Riistakameroiden ohjelmistot päivitetään ja asetuksia säädetään lisää ennen testin jatkamista. Molempiin kameroihin on lisäksi tilattu Beacon Tip –tehoantennit, myös operaattorin vaihtoa ja liittymätyypin nopeuden nostoa testataan. Tulevissa blogauksissa kerrotaan miten nämä toimenpiteet ovat vaikuttaneet riistakameroiden luotettavuuteen.

Testi jatkuu: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/12/Lunarex-LX8-GSM-riistakamera-valvontakamera.html