sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Zeiss VICTORY HT 3-12x56 T* testi



Carl Zeissin markkinointimateriaali julistaa uuden VICTORY HT – kiikaritähtäinsarjan yhtiön historian valovoimaisimmiksi. Mallien valonläpäisyn kerrotaan yltävän 95 prosenttiin ja jopa yli sen.  Koko loppuvuoden peurakytiksillä olen yrittänyt testata mitä tämä lupaus käytännössä merkitsee Zeiss VICTORY HT 3-12x56 T*:n osalla.



Vertailukohteet ja –olosuhteet.


Suoritin vertailun aidoissa testiolosuhteissa peurankytiksen ohella, useilla eri kerroilla. Testit toteutin parivertailuina siten, että molemmilla tähtäinkiikareilla saattoi katsoa vuoronperään viivytyksettä. Vertailupareina toimivat jo aiemmin testaamani Meopta Meostar R1 3-12x56 RD, Zeiss Victory Diavari 2,5-10x50 T* ja Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 T*.

Testin aikana metsät ja pellot olivat paksun lumen peitossa. Kuutamokin paistoi puolen ja täydenkuun välillä. Vaikka joinakin kertoina taivas oli kokonaan pilvessä, saattoi näillä huipputason tähtäinkiikareilla nähdä ampua läpi yön.  Niinpä ennakkoon suhtauduinkin hieman varauksella, siihen mitä lisää näissä olosuhteissa Zeiss VICTORY HT 3-12x56 T* voisi tarjota. Testissä pääsin kuitenkin tarkastelemaan vertailupareja useiden tuntien ajan aidoissa olosuhteissa ja todella yllätyin havainnoista.

Testiolosuhteiden ja intensiivisyyden osalta ero Nokian ampumaradan Hämärähommiin oli selvä. Vasta aidoissa olosuhteissa useiden tuntien aikana silmät tottuvat riittävästi hämärän olosuhteisiin ja tietyt huippuominaisuudet nousevat esiin.



Havainnot ja tulokset


Meopta Meostar R1 3-12x56 RD:n verrattuna Zeiss VICTORY HT 3-12x56 T*on ulkoisesti samankokoinen, mutta painoltaan kuitenkin kevyempi (640 g vs. 573 g). Zeissin silmäväli on 9 cm, kun Meoptalla se jää 7,5 cm. Tähtäinkuvan kirkkaudessa Zeis vetää selvästi pidemmän korren, kuten punapisteen pienuudessa.

Selvin ja dramaattisin ero muodostuu kuitenkin yksityiskohtien erottelukyvyssä. Zeiss VICTORY HT 3-12x56 T*:n kyky piirtää hämärässä terävästi yksityiskohtia on aivan omaa luokkaansa. Siinä missä Meoptalla näkee kuusen yhtenä tummana möykkynä, voi VICTORY HT:llä erottaa oksia ja jopa neulasia. Tämä yksityiskohtien tarkka piirto korostui erityisesti pidemmillä matkoilla ja kuunvalon luomissa varjokohdissa.

Peuran kohdalla ero on myös siinä, että Meoptan kaksiulotteisempi silhuetti, ei erotu taustastaan yhtä selvästi, kuin VICTORY HT:n kolmiulotteisempi ja sävykkäämpi hahmo. Selvää kun on, että terävämpään yksityiskohtaisempaan kuvaan on helpompi tähdätä tarkemmin. Kävi jopa niin, ettei Meoptalla pystynyt erottamaan paikallaan olevaa valkoista jänistä hangelta, kun VICTORY HT:llä olisi voinut korjata jänispaistin ilman isompia haasteita.

Verrattaessa VICTORY HT:tä Zeiss Victory Diavari 2,5-10x50 T*:n olivat tulokset pitkälti samankaltaisia, kuin Meoptalla, sillä erotuksella, että Victory Diavarin tähtäinkuva oli tummempi. Yksityiskohtien tarkassa erottelussa VICTORY HT oli kuitenkin selvästi parempi.

Vaikea kuvitella tilannetta jossa VICTORY HT:llä näkisi ampua peuran, mutta Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 T*:llä ei. Erot nimenomaan valoisuudessa olivat pienet ja osin jopa vaikeasti havaittavissa. Kuitenkin myös näiden kahden huippukiikarin osalta VICTORY HT osoittautui paremmaksi juuri sävykkäämmän, vähemmän pikselöityvän kuvan ja tarkempien yksityiskohtien ansiosta. Kaiken lisäksi VICTORY HT:n kanssa katselukiikareiden tarve/käyttö vähenee oleellisesti.

Testisarjan jälkeen jäi hieman outo olo. Olin löytänyt hämäräkiikariin uusia ominaisuuksia joita en ollut tiennyt kaipaavani. Aiemmin käyttämäni huipputason tähtäinkiikarit olivat nyt yhtäkkiä osoittautuneet hieman vaillinaisiksi ja vajaiksi. Tähän asti olin pärjännyt tähtäinkiikareillani varsin hyvin ja todennäköisesti ne kestävät vielä lastenlapsillekin asti, mutta nyt haluan kytikselle mieluiten Zeiss VICTORY HT 3-12x56 T*:n.





Tekniset tiedot


Suurennos
3x
12x
Vaikuttava objektiivin halkaisija
44 mm
56 mm
Ulostulopupillin halkaisija
14,9 mm
4,7 mm
Hämärälukuarvo
8,5
25,9
Näkökenttä 100 metrillä
12,5 m
3,5 m
Objektiivin katselukulma
7,2 °
2 °
Diopterikorjaus
+2 | -4 dpt
Silmäväli
90 mm
Parallaksivapaa
100 m
Ristikon säätöalue 100 metrille
120 cm
Säätö per klikkaus 100 metrille
1 cm
Keskirungon läpimitta
30 mm
Okulaariputken läpimitta
42 mm
Objektiiviputken läpimitta
62 mm
Päällyste
LotuTec®/T*
Täyte
typpi
Vesitiiviys
400 mbar
Toimintalämpötila
-25 | +50 °C
Pituus
347 mm
Paino valaistulla ristikolla
ilman sisäkiskoa 573 g, sisäkiskolla 598 g


Ristikko 54

Ristikko 60

Ristikko RAPID-Z™ 5

VICTORY HT:n tähtäinristikko on toisella kuvatasolla. Tähtäyspiste ei siis suurene zoomausta muutettaessa, vaan pysyy aina samana, näin ollen tähtäyksen kattavuusmitta ei ole riippuvainen zoomauksesta.


2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä käytännön näkökulmista. Victory-sarjan aikaisempia putkia on alkanut olla tarjolla hieman alennetulla hinnalla joissain liikkeissä HT-malliston tultua markkinoille. Nämä tietenkin kiinnostavat allekirjoittanutta. Blogauksen loppupuhe kuitenkin pistää miettimään. Onneksi putken osto ei kuitenkaan juuri nyt ole kovin ajankohtaista ;-)

    VastaaPoista
  2. Niin, tämä on hieman kuin autojen kanssa. Useamman kerran olen uutta ostaessani ajatellut, että tällä mennään vuosia eteenpäin. Eipä aikaakaan, kun löytää seuraavan, jossa on jotain lisää edelliseen ja oma alkaa tuntua riittämättömältä, vaikka se kulkee juurikin yhtä hienosti kuin ennenkin. ;)

    Tosin näissä tähtäinkiikareissa, varsinkin laatumerkeissä, kestävyys ja arvon säilyvyys on aivan eri tasolla kuin autoissa. Tuttavapiirissä on 60-70 -luvun Zeissejä, jotka on edelleen täysin toimivia ja yhä jatkuvassa käytössä.

    VastaaPoista