Erään legendan mukaan pelmenit ovat siperialaisten metsästäjien keksintöä. Pitkille jahtiretkille oli talvisin kätevä ottaa jäätyneitä pelmenejä laukkuun tai ahkioon. Leiritulilla niistä oli helppoa keittää ravitsevaa ja herkullista jahtievästä. Kirjallistenkin lähteiden mukaan Venäjällä on syöty pelmenejä jo 1500–luvulla.
Venäjän sana pelmen on lainaa komin kielen sanasta ”pelnyan”, joka tarkoittaa korvaleipää (pel=korva, nyan=leipä). Pelmenit ovat slaavilaisessa keittiössä lähes kansallisruuan asemassa. Tosin monilla muillakin kansoilla on omat versionsa tästä samasta teemasta: Italia (ravioli, tortellini), Saksa (maultasche), Kiina (jiǎozi, wonton, baoji), Japani (gyoza), Tiibet/Nepal (momo), Turkki/Afganistan/Armenia (manti), Korea (mandu) ja Ukraina/Puola/Liettua (pierogi).
Tällä kertaa tein pelmeneitä karhun säilykelihasta. Sain ison purkin karhunlihaa metsästysystävältäni Pohjanmaalta tänä syksynä ammutusta karhusta. Venäläisessä keittiössä on aina arvostettu karhua suurena herkkuna ja purkkiliha sopii pelmeneihin varsin hyvin. Karhun sijaan hirven ja peuran säilykelihat sekä riistajauhelihat toimivat pelmenissä mainiosti. Itse asiassa pelmeneihin voi laittaa ihan makunsa mukaisen täytteen. Yleisesti käytetään myös lintuja, kalaa, pekonia, kinkkua, perunaa, kaalia, sieniä, hedelmiä…
4 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä (tai maitoa)
1 muna
suolaa
Kuoritaikina syntyy yksinkertaisesti sekoittamalla huolellisesti vehnäjauhot, vesi ja muna. Valmis taikina saa vetäytyä hetken aikaa (ehdit valmistaa täytteen). Kauli taikinasta ohut levy. Painele juomalasilla taikinasta kiekkoja. Tarkoitukseen sopii mainiosti shottilasi n. 5 cm halkaisijalla.
Täyte syntyy helposti purkkilihasta sellaisenaan tai kypsentämällä jauhelihaa, sipulia ja valkosipulia, sekä maustamalla täyte suolalla ja pippurilla. Kostuta taikinakiekon reunat ja laita päälle täytettä. Käännä kuori puolikuun muotoisesti täytteen päälle. Painele reunat kiinni huolellisesti. Voit vielä kääntää puolikuun päät yhteen. Pelmenien ja raviolien tekoon on olemassa myös erilaisia työkaluja, kuten pelmenitsa, jolla homma toki sujuu nopeammin ja helpommin.
Pelmenejä kannattaa kerralla leipoa isompia eriä ja pakastaa valmiina sopiviin annospusseihin. Yllä olevalla ohjeella tulee käsin pyöriteltyjä pelmenejä noin ½ kg. Pelmenit voi keittää suoraa jäisinä suolalla maustetussa (pippuri, katajanmarja, laakerinlehti) vedessä tai mieluummin riistaliemessä. Anna pelmenien kiehua noin kymmenen minuuttia. Pelmenit voidaan tarjoilla suoraan riistaliemessä keiton tavoin tai sen ohessa.
Riistaliemeen lisukkeeksi sopivat suharikit eli venäläiset krutongit. Suharikit valmistuvat kätevästi leipäkuutioista (vehnä tai ruis), jotka pyöritellään valkosipulimurskalla maustetussa öljyssä ja paistetaan rapeiksi pannulla tai uunissa.
Pelmenien päällä tarjoillaan voisulaa tai smetanaa. Oikeastaan smetana on aivan ehdoton lisuke. Nyt kun on kyseessä karhupelmenit, niin niiden kanssa kelpaa vain vodkasmetana. Vodkasmetanaan kannattaa käyttää parasta venäläistä vodkaa (esim. Russian Standard Platinum), eikä todellakaan mitään suomalaista tai virolaista irvistysjuomaa. Pieneen purkilliseen smetanaa sekoitetaan ravintola-annos (4 cl) vodkaa ja maustetaan suolalla sekä pippurilla.
Ylijääneet pelmenit voi seuraavana päivänä oivasti paistaa voissa pannulla miedossa lämpötilassa kullankeltaisiksi ja tarjota vaikka suolakurkkujen kera.
Ruokajuomaksi sopii mainiosti moldovalainen Milestii Mici Codru 1987 ja ruokaryypyiksi Vodka Russian Standard Platinum.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti