peuran (sisä)fileetä
oliiviöljyä
mustapippuri
suolaa
vihreää parsaa
oliiviöljyä
suolaa
parmesaanijuustoa
voita
salottisipuleja
valkoviiniä
sitruuna
munia
vermuttia (kuivaa, vaaleaa)
Grillikausi jatkuu ja parsakausi alkaa :) siispä tällä kertaa alakarpataan parsaa ja peuraa:
Vihreät parsat kuoritaan ja puiset kannat katkotaan. Kuoriminen ei ole aivan välttämätöntä varsinkin jos parsat ovat erittäin tuoreita, mutta kannat poistetaan joka tapauksessa. Kuorimiseen on olemassa ihan oikea työkalukin, nimittäin parsaveitsi, mutta leikkuulaudan päällä toimii myös ihan tavallinen perunankuorimaveitsi. Varsi kuoritaan nupun alta latvasta tyveen päin. Kypsentämiseen on kolme perustapaa:
Parsan keittäminen/höyryttäminen
Mausta kiehuva vesi suolalla, sokerilla ja tilkalla sitruunamehua. Vihreä parsa kypsyy 5 – 7 minuutissa (alkukauden pikkuparsat jopa 2-3 minuutissa), älä ylikeitä! Valuta ja tarjoile välittömästi.
Parsan grillaaminen
Valele parsat kauttaaltaan oliiviöljyllä ja ripottele suolaa niiden päälle. Grillaa 6 -10 minuuttia välillä käännellen. Voit myös esikeittää parsoja edellisen ohjeen mukaisesti noin kolme minuuttia ja paistaa sitten grillissä tai parilassa pari minuuttia.
Parsan paistaminen uunissa
Laita kuoritut parsat uunivuokaan yhteen kerrokseen, lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Valmista tulee 200 asteisessa uunissa vartissa.
Kypsät parsat asetellaan lautaselle, puristetaan sitruunan mehua ja raastetaan parmesaania niiden päälle.
Peuran fileet otetaan huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta. Samalla poistetaan ylimääräiset lihaskalvot ja mahdolliset roskat. Fileet voidellaan oliiviöljyllä kauttaaltaan, ripotellaan pinnalle suolaa ja pippuria. Sisäfilee valmistuu kuumassa grillissä muutamassa minuutissa, tärkeintä on että pinta saa väriä kauttaaltaan, mutta sisältä liha on kauniin rosé.
Perinteisesti parsan kanssa tarjotaan hollandaisekastiketta. Sulata parisataa grammaa voita, anna heran laskeutua pohjalle ja voisulan kirkastua. Lisää toiseen kattilaan kolme desiä valkoviiniä ja parin silputtua sipulia, sekä valkopippureita maun mukaan (3-7 kpl). Keitä kasaan, kunnes lientä on jäljellä noin desin verran. Lisää loraus sitruunan mehua (ja halutessasi vermuttia) ja siivilöi kastike. Sekoita joukkoon kolme keltuaista ja jatka kypsennystä erittäin miedolla lämmöllä tai mieluummin vesihauteessa, koko ajan vatkaten, kunnes kastike on kuohkeaa ja kauniin väristä. Lisää lopuksi kirkastettu voi pienenä norona koko ajan vatkaten.
Näin tehden koko aterian työläin vaihe on kastikkeen valmistus. Jos haluat helpottaa töitäsi, muttet tinkiä tuloksesta, niin tarjoa kastikkeen sijaan sitruunalla maustettua voita (sekoita raastettua sitruunankuorta ja – mehua ja voita, mausta tahna sokerilla).
Ruokajuomaksi sopii olut ihan hyvin, mutta juhlavampaan hetkeen viinisuositukseni ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987 tai jos suosit valkoviiniä, niin Milestii Mici Traminer 1988.
.
.
Tästä ei paljoa enää arkilounas parane, slurp! Mut onko pakko ängetä tuota juusta jokapaikkaan kysyy nimimerkki minäkö neuroottinen juuston vihaaja.
VastaaPoistaNo, niinpä taas tuli juustoa laitettua :) enpä edes ajatellut asiaa...
VastaaPoistaNo, seuraavaksi ajattelin alkaa kokeilemaan erilaisten makkaroiden valmistusta. Otinkin jo jääkaappiin tätä varten sulamaan hanhenrintaa ja villisian- sekä peuran jauhelihaa. Yritän välttää juustoja, katsotaan mitä syntyy. Laitan kuvia ja kokemuksia, jos tulokset antavat siihen edes pienen mahdollisuuden...
Multa saattas löytyä jostakin arkiston kätköistä viimesyksyisiä ruokaisia makkaraohjeita/kokemuksia (peura, hirvi, sika linjalta). Nyt äkkiseltään ei löytynyt mut Chorizo tyyppinen, ryynäri tyyppinen ja sit hirvimakkara onnistuivat kyllä yli odotusten. Grillimakkaraa emme kokeilleet tehdä.
VastaaPoistaHieno homma Wili, kun kerkiät, niin laita ohjetta sähköpostiin tai kommentiksi seuraavaan makkara-juttuun...
VastaaPoista